Beagli so lovski psi z ogromno energije in veliko vnemo do vohljanja po tleh. S pravilno in dosledno vzgojo pa so lahko, tako kot vsak drug pes, odlični spremljevalci. Foto: RTV SLO
Beagli so lovski psi z ogromno energije in veliko vnemo do vohljanja po tleh. S pravilno in dosledno vzgojo pa so lahko, tako kot vsak drug pes, odlični spremljevalci. Foto: RTV SLO

Vedno sem mislila, da se psi ločijo po dovzetnosti za agresivnost, ne pa po dobrodušnosti in podobno. Prijateljica mi je tako odsvetovala beagla, ker je menda svojeglav in samosvoj, sama pa si bo kupila jazbečarja, "ker ima fajn značaj". Ampak ali ni pes pač takšen, kakršnega ga vzgojiš? Tudi iz beagla lahko narediš fajn psa, mar ne? In tudi jazbečarju lahko privzgojiš trmo, mar ne?


Glede pasem in njihovih značilnosti ter karakterjev se mnenja razhajajo že od nekdaj. Različni strokovnjaki imajo o karakternih značilnostih posameznih pasem različna mnenja.

Dejstvo je, da natančnega karakterja posameznega psa, tudi pasemskega, ni mogoče zagotovo napovedati. Vedenje in karakter psa namreč le deloma določa genetika, v veliki meri pa na to vpliva okolje, v katerem pes odrašča, se socilaizira in seveda tudi od vzgoje ali nevzgoje psa. Za agresivnost bi rekla, da ni prirojeno vedenje, temveč naučeno in nastane zaradi nepravilne vzgoje ali neprijetnih izkušenj psa. Noben pasji mladič se ne rodi agresiven. Dominanten že, vendar ne postane nujno tudi agresiven. Vsekakor pa takšen pes potrebuje izkušenega skrbnika. Trma ali svojeglavost pri psih je pogosto posledica nesporazuma med skrbnikom in psom. Skrbnik psu popušča, ko je mladič, pozneje pa od njega pričakuje drugačno vedenje. Pes ne uboga, ker ne razume, kaj se od njega pričakuje.

Pri pasmah je mogoče nekoliko bolj natančno napovedati določene, tudi vedenjske lastnosti, ki so tipične za pasmo in jih lahko v določeni meri napovemo glede na nastanek in uporabo oziroma namen pasme. Za ovčarje na primer v splošnem velja, da so že od nekdaj vajeni delati s človekom in so zato bolj poslušni, medtem ko za lovske pasme pogosto pravimo, da sploh "ne slišijo" klicev svojega skrbnika ipd.

Karakter psa lahko v veliki meri oblikujete sami, vendar pa ima vsak pes kljub temu nekaj svoje osebnosti že od rojstva. Nasvet vaše prijateljice, da imajo jazbečarji "fajn karakter", beagli pa ne, je tako zelo pristranski. Vsak pasji karakter namreč tudi ni primeren za vsakega skrbnika. Vemo, da veljajo nekatere pasme za bolj živahne kot druge, ene več lajajo, druge pa so bolj mirne in glede na to običajno, poleg videza, večina ljudi izbere sebi primerno pasmo. Kakšen pa bo karakter tega psa - ali bo ubogljiv, trmast, dobrodušen in še kaj -, je odvisno predvsem od skrbnika in časa, ki ga je ta pripravljen posvetiti psu.

Beagli so lovski psi z ogromno energije in veliko vnemo do vohljanja po tleh. S pravilno in dosledno vzgojo pa so lahko, tako kot vsak drug pes, odlični spremljevalci. Znati morate le porabiti vso to energijo na pravi način. Vi ste tisti, ki mora najti pravo motivacijo za psa in mu na pravilen način dopovedati, kaj od njega želite. V vsakem primeru je za vsakega psa, ne glede na pasmo, priporočljiv obisk pasje šole, kjer se največ pravzaprav naučijo skrbniki psov in to znanje potem prenesejo na svojega štirinožca.

V vsakem primeru je vedno, preden si omislite katerega koli psa, treba zbrati čim več informacij o pasmi in psa pred nakupom večkrat videti.