Marsikatera ženska se po porodu spopada z odvečnimi kilogrami. Foto: EPA
Marsikatera ženska se po porodu spopada z odvečnimi kilogrami. Foto: EPA

Čeprav je nekaj kilogramov takoj po porodu šlo stran, se še vedno ukvarjam z odvečno kožo na trebuhu in s povečanim obsegom rok, stegen in zadnjice. Kakšna bi bila najprimernejša telovadba, seveda v takem obsegu, da bi jo lahko izvajala brez bolečin in večjih naporov? Strah me je, da bi zaradi telovadbe izgubila mleko, ker nameravam otroka kar nekaj mesecev dojiti.


Tadeja, v prvem obdobju po porodu je najbolj pomembno, da si izberete primerno vadbo, optimalno za vaše trenutno psihofizično stanje. Zaradi hormona relaksina, ki se lahko izloča še 9 mesecev po porodu, morate biti pazljivi pri izboru, da vadba ne postane dodatno breme telesu, ampak možnost, da svoje telo počasi in zdravo preoblikujete nazaj v stanje pred porodom. V tem obdobju bi vam odsvetovala intenzivno aerobno vadbo, čeprav je za izgubo dodatne telesne teže tudi ta sestavina treninga zelo pomembna.

Svetovala bi vam, da pod strokovnim nadzorom začnete pilatesvadbo, prilagojeno obdobju po porodu. Pilates po porodu je modificirana oblika pilatesa, kjer posvečamo veliko pozornost predvsem aktivaciji globoke trebušne mišice transverzusa in drugih stabilizatorjev trupa; to so mišice, ki so v obdobju nosečnosti izgubile mišični tonus, kar vpliva na slabo stabilizacijo medenice in hrbtenice. Posledično lahko to privede do resnih težav in bolečin v križu, še posebej, ker kot mlada mamica dvigujete bremena (voziček, košarico za otroka in seveda samega dojenčka). Vadbo boste začeli postopoma, zato je tudi bojazen, da bi zaradi vadbe izgubili mleko, odveč. Poleg naštetih mišic z redno vadbo preoblikujemo tudi druge mišice trupa, kot so mišice rok, nog, zadnjice, stegen ...

Nekje po osmih mesecih po porodu pa lahko začnete lažje oblike aerobne vadbe. V Pilates centru imamo dva takšna programa, in sicer Pilates Vitko, obliko anticelulitnega pilatesa, in Pilates body tehniko, ki pa je že kar zahteven aerobni trening. Tudi pozneje bi vam svetovala, da vadbo klasičnega pilatesa kombinirate z naštetimi oblikami vadbe.