Malce nenavaden ljubljenček. Foto: EPA
Malce nenavaden ljubljenček. Foto: EPA

Zanima me, s čim ga lahko, poleg zelene solate (radiča, na primer, ne mara), še hranimo. Kako pogosto mu moramo dajati hrano? Opazila sem tudi, da je njegova hišica zelo krhka. S čim bi stanje izboljšali?


Izbrali ste si zelo zanimivega ljubljenca, za katerega je precej enostavno skrbeti. Steklena posoda, ki ste mu jo namenili, bo zanj prav udobno prebivališče. Namesto kamenja mu lahko nastavite tudi nekaj lesenih palic, čez katere bo lezel, kot podlago pa mu lahko naberete tudi mah ali humusno zemljo.

Solata je za polže zelo primerna hrana, poleg nje pa mu lahko ponudite še kumare, jabolka, breskve, banane, skratka različno sadje in zelenjavo. Vedno pa vse prej temeljito operite, saj so polži zelo občutljivi na različne kemikalije, s katerimi je zelenjava poškropljena. Kot posladek ali občasno popestritev prehrani lahko uporabite tudi brikete za kopenske ali vodne želve, ki jih dobite v vsaki trgovini za živali. Kljub temu pa je polževa glavna hrana sveža zelenjava in sadje, ki jo zamenjate vsak dan.

Polževa hišica je krhka zaradi pomanjkanja kalcija. Tega enostavno nadomestite tako, da v posodo postavite sipino kost, ki je sicer namenjena pticam, je pa odličen vir kalcija in drugih mineralov. Sipina kost naj bo polžu vedno na voljo, tudi ko bo njegova hišica postala trdnejša. Tako se bo lahko vedno obnavljala in bo v odličnem stanju.

Poskrbite tudi za svežo pitno vodo, ki pa mora biti v nizki posodici, da lahko polž do nje nemoteno dostopa in se ne more utopiti. Pokrovček kozarca za vlaganje ali plitek krožniček sta povsem primerna.