Kaj je skupno in kaj osebno premoženje? Foto: EPA
Kaj je skupno in kaj osebno premoženje? Foto: EPA

tem ob razvezi?

So originalni računi zadosten dokaz, da sem lastnica določenih predmetov? Ali se vse premoženje, čeprav sta dva v zunajzakonski zvezi, deli na pol?


V zunajzakonski skupnosti (enako zakonski zvezi) morate deliti med dvema vrstama premoženja: skupno premoženje - to je tisto premoženje, ki je pridobljeno z delom med trajanjem zunajzakonske skupnosti (sem spada npr. vse, kar je kupljeno z denarjem od plače ali drugih plačil za delo) - in osebno premoženje - to je tisto premoženje, ki ga je imel partner v lasti ob sklenitvi zveze, in tisto, ki ga pridobi med trajanjem zunajzakonske skupnosti, pa ni pridobljeno z delom (npr. darila, dediščina ...).

Za osebno premoženje velja, da je v lasti partnerja, od katerega je. Po razvezi v celoti ostane njegovo in se ne deli. Skupno premoženje pa je v lasti obeh. Šteje se, da sta oba prispevala enako, kar pomeni delitev na pol. Partnerja pa lahko dokazujeta tudi večji prispevek.

Glede na povedano in podatke iz vprašanja, odgovarjam: Sklepam, da je imel fant stanovanje pred nastankom zunajzakonske skupnosti. To pomeni, da je stanovanje njegovo osebno premoženje, do katerega ob razpadu zveze nimate nobene pravice. Kar ste kupili vi ali vaš partner med trajanjem zunajzakonske skupnosti z denarjem, ki ste ga kakor koli zaslužili s svojim delom, se šteje, da je v skupni lasti obeh in si delita na pol, razen če eden dokaže, da je prispeval več (pri tem ni pomemben samo denar, ampak tudi delo, skrb za gospodinjstvo, otroke ipd.). Katere stvari, naštete v vašem vprašanju, spadajo v skupno premoženje, ne morem odgovoriti. Ne vidi se, kaj točno je kupil kateri izmed partnerjev in kaj so kupili starši. Za stvari, ki ste jih kupili z denarjem, ki so ga dali starši, in stvari, ki so jih kupili starši, je pomembno, komu je bil dan denar oz. stvar - če je bilo darilo za oba, gre za stvar, ki jo imata v solastnini vsak ½, če jo bilo darilo dano samo enemu, pa je to njegovo osebno premoženje.

Ob morebitni razvezi boste stvari, ki so vaše osebno premoženje, lahko odnesli s seboj. Stvari, ki so v skupni lasti ali solasti, pa si bosta morala razdeliti ali tako, da bo vsak dobil polovico, ali glede na svoje prispevke. Teoretično je mogoče, da ostanejo tudi naprej v skupni lasti ali solasti, toda za premične stvari v praksi to ni običajno. Če ni mogoč dogovor o delitvi v naravi, lahko tudi drug drugega izplačata ali stvari prodata in si razdelita kupnino.

Drugače velja za parket. Gre za stvar, ki je tako povezana s stanovanjem, da se je ne da ločiti ne da bi se jo uničilo. Zato je postala del stanovanja. Lastnik parketa je tako fant, ne glede na to, kdo je parket plačal. Vi ali vaši starši lahko zahtevate samo povračilo vlaganj v stanovanje v vrednosti parketa in opravljenih del, pri čemer pa morate vedeti, da zahtevek zastara v petih letih od dokončanja del.

Izvirni računi so lahko pomemben dokaz o dejanskem plačilu posamezne stvari in v praksi pogosto odločilen. Je pa mogoče nakup stvari dokazati tudi drugače. Če bo npr. eden izmed partnerjev predložil račun, drugi pa za isto stvar izpisek iz prometa na osebnem računu, iz katerega bo razvidno, da je stvar dejansko plačal on, bo sodišče po vsej verjetnosti verjelo tistemu, ki bo predložil dokaz o dejanskem plačilu.