Najdite si ginekologa, ki vam bo znal prisluhniti. Foto: EPA
Najdite si ginekologa, ki vam bo znal prisluhniti. Foto: EPA

Mislim, da to ni normalno, a mi je moj ginekolog rekel, da je vse v redu in da se bo po porodu vse uredilo (mimogrede, nimam še namena zanositi). Stvar se tudi malce izboljša, če imam redne spolne odnose. Če nimam menstruacije, imam ponavadi bolj močen beli tok. Naprošam vas za vaše mnenje, kaj naj storim.

Zanima me še, kako je z rednimi ginekološkimi pregledi. Kolikor vem, naj bi vsake tri leta prejele vabilo na redni ginekološki pregled, ki pa ga jaz od sprejetja zakona še nisem prejela. Če grem na pregled, pomeni, da ga bom morala plačati sama?

Pri mojem ginekologu je dolga čakalna vrsta in mislim, da tudi ni najboljši. Ali kje obstaja seznam ginekološki ambulant, da si izberem drugega? Mogoče kje obstajajo kakšne informacije o strokovnosti ginekologov ali o zadovoljstvu njihovih pacientov? Ali mi lahko vi priporočite koga?


Torej najprej k rednim ginekološkim pregledom.

Pregled pri izbranem ginekologu naj bi vsaka ženska imela vsake 2-3 leta, enkrat na 3 leta pa tudi pregled brisa materničnega vratu (tako imenovan PAP bris). Vse to seveda ob predpostavki, da nimate ginekoloških težav in da je bila zadnja kontrola brisa materničnega vratu negativna.

Res je, da v Sloveniji obstaja program, imenovan ZORA, ki aktivno vabi ženske k odvzemu brisa materničnega vratu. Takšno vabilo dobite po pošti na mesto stalnega prebivališča, če niste imeli opravljenega PAP brisa tri ali več let. V primeru, da že imate izbranega ginekologa, pa se sami prijavite na pregled in odvzem kontrolnega brisa. Takšen pregled je pri nosilcu koncesije ZZS brezplačen.

Na žalost vas moram razočarati, da nekega seznama razpoložljivosti in zasedenosti ginekologov po regijah ni. Še manj pa registra "o zadovoljstvu uporabnic". Tako vam lahko svetujem le, da povprašate prijateljico ali znanko o tem, kako je zadovoljna s svojim ginekologom, in se nato k tistemu prijavite na pregled. Težko vam namreč svetujem koga, saj je pri ginekologih skoraj tako kot pri frizerjih ali kozmetičarkah - nihče ne ustreza vsem. Tako si morate svojega pač poiskati sami.

Iz podatkov, ki ste mi jih posredovali glede menstruacije, pa na žalost ne morem postaviti neke dokončne diagnoze, še manj pa svetovati najbolj primerno terapijo. Motnje v menstruacijskem ciklusu so pri ženskah v rodni dobi zelo pogoste in so pogojene z več različnimi dejavniki; od stresa, pa spremembe telesne teže, spremembe načina prehrane, notranjega hormonskega statusa telesa (ne samo spolnih hormonov, ampak tudi ščitnice, nadledvične žleze ...). Najbolj enostavno urejanje menstrualnega ciklusa je z jemanjem oralnih kontraceptivov, še posebno, če še ne nameravate zanositi. Določitev podrobnejšega hormonskega statusa vam priporočam v času, ko se boste odločili zanositi, saj se lahko le-ta precej spreminja s časom in je lahko terapija čez nekaj mesecev lahko popolnoma drugačna, morda celo nepotrebna.

Težave z močnejšim belim tokom so povezane z dejstvom, da v tistem ciklusu najverjetneje ni prišlo do ovulacije in je ciklus zaradi presežka progestagenov podaljšan (morda gre za sindrom policističnih jajčnikov). Gre torej za neravnovesje hormonov, ki pa ima lahko različne vzroke in jih dokončno opredeli le vaš ginekolog in v večini ne predstavljajo nobenega resnejšega zdravstvenega problema. Zato vam svetujem, da si čim prej poiščete ginekologa, ki vam bo znal prisluhniti (navadno so takšni ginekologi iz mlajše generacije) in vam nato ustrezno svetoval ter pomagal.