Zobozdravnik naj pacientu pojasni, zakaj je izvedba nekega posega potrebna. To je tudi pravica vsakega, ki zaupa zobozdravniku in se usede na zobozdravstveni stol. Foto: EPA
Zobozdravnik naj pacientu pojasni, zakaj je izvedba nekega posega potrebna. To je tudi pravica vsakega, ki zaupa zobozdravniku in se usede na zobozdravstveni stol. Foto: EPA

Plomba je čez cel zob, izpuliti ga ni hotel. Kako naprej? Zdaj mi zdravi zgornjo petico. Najprej je zob odprl, vstavil zdravilo, po 14 dneh pa mi je z iglami pikal, praskal v zob in to me je zelo, zelo bolelo. Potem je vstavil neko zdravilo, ki ima grozen okus in zob zaprl z začasno plombo.

Ali je normalno, da mi je vse to delal brez injekcije in ne da bi mi povedal, kaj mi sploh dela? Ali mi bo pri naslednjem obisku delal enako? Bom spet čutila isto bolečino? Bolečina je bila res zelo huda, čeprav imam zelo visok prag bolečine in nisem občutljiva.

Kaj se zgodi, če zdravljenje ni uspešno - kakšen je vpliv na druge zobe (dlesen)? Naj zamenjam zobozdravnika? Stanje me skrbi. Stara sem 27 let. Hvala za odgovor.


Normalen odnos v zobozdravstvu lahko pomeni marsikaj. Nekateri zobozdravniki si pod tem predstavljajo strokovno izveden poseg brez poznejših težav, drugi se bolj posvetijo odnosu do pacienta in pojasnjevanju, kaj pravzaprav počnejo. Redki so takšni, ki pomislijo na oboje. Vsekakor bi se od zobozdravnika pričakovalo, da stranki pojasni, zakaj je izvedba nekega posega potrebna. To je tudi pravica vsakega, ki zaupa zobozdravniku in se usede na zobozdravstveni stol. Če niste zadovoljni z delom svojega zobozdravnika ali njegovim odnosom do vas, imate absolutno možnost, da v vsakem trenutku zamenjate zobozdravnika. Zobozdravnikov je dovolj in nima smisla zaupati svojega zdravja nekomu, za katerega predvidevate, da vas ne informira dovolj.

Od vas je seveda tudi odvisno, koliko bo zobozdravnik komuniciral z vami. Če vas nekaj izrecno zanima (recimo, zakaj ne uporablja injekcije, zakaj je potrebno zdravljenje), to tudi izrecno vprašajte. Če ne dobite ustreznega odgovora, potem razmišljajte naprej. Zagotovo včasih zobozdravnik pozabi opisati vsako stopnjo posega, vendar to ne sme postati pravilo.

Na tem mestu se ne bi spuščal v komentiranje dela prejšnje zobozdravnice, saj nisem seznanjen s konkretnimi dejstvi in dokazi. Če želite bolj podrobno utemeljeno drugo strokovno mnenje, vam predlagam, da poiščete zobozdravnika na podlagi referenc, izkušenj vaših prijateljev in znancev ter njegove usposobljenosti.