Paradontalna bolezen se lahko razvije tudi pri mačjih ljubljencih. Foto: EPA
Paradontalna bolezen se lahko razvije tudi pri mačjih ljubljencih. Foto: EPA

Kako jim lahko pomagam?


Pri vaših mucah gre za paradontalno bolezen – to je vnetje in izguba podpornega obzobnega tkiva.

Paradontalna bolezen nastane zaradi delcev hrane in bakterij, ki se nabirajo vzdolž dlesni in oblikujejo zobne obloge. Če teh oblog ne odstranjujemo, se minerali v slini združijo z zobnimi oblogami in nastane zobni kamen, ki se čvrsto prime zob. Zobne obloge mineralizirajo že od 3 do 5 dni po nastanku. Zobni kamen pa draži dlesni in povzroča vnetje dlesni – gingivitis. To vidite kot rdečino dlesni tik ob zobu, prav tako pa živalim smrdi iz gobčka.

Če gingivitisa ne zdravimo, napreduje v paradontalno bolezen, ki je neozdravljiva.

Dlesni začnejo odstopati od zoba in oblikujejo žep, v katerem se bakterije še laže razraščajo. Ta proces je lahko za mačko zelo boleč, zobje se začnejo majati in izpadati, propadati pa začne tudi kost pod dlesnijo.

Na pojav paradontalne bolezni vplivajo starost in splošni zdravstveni status (mačja levkemija - FeLV, mačji AIDS – FIV, kalicivirusna obolenja), neprimerna prehrana in premalo žvečenja, pasma (siamske mačke, orientalske kratkodlake mačke, perzijske mačke), dednost in postavitev zob, negovanje in oskrba doma (redno čiščenje zob).

Znaki paradontalne bolezni so: gnojni izcedek okrog zoba, stalen slab zadah, takojšnja zakrvavitev dlesni, občutljivost okrog gobčka, drgnjenje gobčka s tačko, vnete rdeče dlesni, ki lahko odstopajo od zoba, majavi ali manjkajoči zobje, izguba apetita, prebavne motnje, slinjenje, težko žvečenje ali hranjenje, depresija.

Paradontalna bolezen ima več stopenj od začetnega vnetja dlesni in nepredovalega vnetja dlesni, ki sta še ozdravljiva, do zgodnje in napredovane paradontalne bolezni, ki pa sta neozdravljivi. Glede na to, da vašim mačkam že izpadajo zobje in so dlesni močno rdeče, gre najbrž za zadnjo, napredovalno paradontalno bolezen. Obvezen je obisk pri veterinarju, ki bo s temeljitim pregledom in z rentgenskim slikanjem ocenil že nastalo škodo in določil zdravljenje. Ta bolezen sicer ni popolnoma ozdravljiva, vendar pa lahko s temeljitim in takojšnjim ukrepanjem močno upočasnite napredovanje in popravite nastalo situacijo. Glede na to, da so mačke tako mlade, morate ukrepati takoj in biti pripravljeni na spremembo pri hrani in negi vaših ljubljenk. Sodelovanje skrbnika je pri tej bolezni ključnega pomena, saj si živali same ne morejo pomagati.