Pilates je pogosto dodatni trening za številne profesionalne športnike. Foto:
Pilates je pogosto dodatni trening za številne profesionalne športnike. Foto:

Naj omenim, da že 10 let treniram gimnastiko in bom zaradi poškodbe morala nehati. Ne predstavljam si življenja brez telovadbe, zato me zanima, ali lahko hodim na pilates, čeprav imam poškodbo vretenca. Kakšna oblika vadbe to sploh je?


Ker pri vadbi pilatesa dejavno delujejo stabilizatorji trupa, je danes pilates pogosto dodatni trening za številne profesionalne športnike. S pilatesom uspešno odpravljamo mišična neravnovesja, kar pogosto deluje kot zaščita pred tipičnimi športnimi poškodbami. Kot športnica ste se 10 let aktivno ukvarjali s koordinacijsko zelo zahtevnim športom, zato mislim, da bi zelo hitro osvojili pravilno tehniko izvajanja vaj pilatesa.

Zaradi vaše poškodbe vretenca bi v začetnem obdobju morali izvajati prilagojeno obliko pilatesa in stimulirati mišice, ki stabilizirajo medenico in hrbtenico. V našem centru se takšna oblika pilatesa izvaja pod fizioterapevtskim nadzorom s posameznim pristopom. Ko se poškodba rehabilitira, pa se posamezniki počasi vključijo v skupine klasičnega pilatesa. Z našo inštruktorico pilatesa in fizioterapevtko bi se vsekakor morali pogovoriti za kakšno poškodbo gre, v katerem delu hrbtenice. Temu primerno bi se za vas oblikoval poseben program vadbe pilatesa. Zavedati se morate, da je pri poškodovanem vretencu ukvarjanje s klasičnimi oblikami pilatesa lahko precej nevarno, zato vam ga odsvetujem.