Ženska je plodna od prve menstruacije do menopavze, povprečno od 30 do 35 let. Foto: EPA
Ženska je plodna od prve menstruacije do menopavze, povprečno od 30 do 35 let. Foto: EPA

So lahko to znaki zanositve?


Želja po zanositvi je najlepša stvar pod soncem, ampak vedno več parov spoznava, da je pot do cilja lahko zelo naporna. Ljudje kot vrsta homo sapiens smo se dejansko sposobni zelo slabo razmnoževati, saj smo evolucijsko na najvišji ravni in skoraj nimamo naravnih sovražnikov. Zato potreb po ogromnem številu potomstva, gledano s strani evolucije, ni. Tako je ženska plodna od nastopa menarhe (prve menstruacije) do menopavze, povprečno od 30 do 35 let, a v drugi polovici rodne dobe zmožnost oploditve naglo pada.

Če odmislimo vidik starosti, ki je lahko vzrok za neplodnost, je v idealno izpeljanem menstrualnem ciklusu ženska plodna od tri do štiri dni, dva dni pred ovulacijo in od enega do dva dni po ovulaciji. Potem morata biti jajčna celica in semenčece pravilno zgrajena (torej morata nositi neokvarjen dedni material, DNK) in dozorjena, drugače do oploditve znova ne pride.

Zaradi napak v začetni delitvi oplojene jajčne celice pride vsaj v 20 odstotkih nosečnosti do spontanega splava zaradi okvare zarodka ali nepravilne rašče posteljice. S starostjo pa se ta odstotek še zvišuje. Če povzamemo in odmislimo še druge dejavnike, ki precej vplivajo na plodnost (stres, hormonska neravnovesja, kronične bolezni, operacije, vnetja …), je dejanska možnost zanositve v enem mesecu zelo majhna. Ginekologi zato par kot neploden obravnavamo šele, ko gre za izpad zanositve pri rednih spolnih odnosih (3- do 4-krat tedensko), brez kakršne koli kontracepcije v več kot 6 mesecih. Po drugi strani pa približno 80 odstotkov parov ob upoštevanju prej navedenega zanosi prej kot v enem letu.

Težava se pojavi, ker večina sedanjih parov nosečnost podrobno načrtuje, tako časovno kot finančno in karierno, in takšen zamik v izvajanju načrtov navadno prinese v partnersko zvezo veliko nemira in nerazumevanja. To je pač način življenja v današnji družbi, s katerim se bomo morali vsi sprijazniti, tudi s tem, da je ženska po 30 bolj "rizična" za zanositev tudi zato, ker se je zavestno odločila (od mnogih vzrokih, med katerimi ne smemo zanemariti tudi zelo pozno finančno neodvisnost današnje "mlade" generacije od 25 do 35 let), za poznejšo zanositev in s tem zmanjšano možnost zanjo.

Da pa vam ne bom govorila le o splošnih načelih in pravilih, bi se rada posvetila tudi vašemu problemu. Torej glavobol in motna, gostejša voda je prvi znak dehidracije, torej premajhnega vnosa tekočine v telo. Tako koncentriran urin je zato lahko vir okužbam, ki se začnejo v mehurju in pri daljšem trajanju lahko preidejo tudi proti ledvicam. Druga nadloga dehidracije pa je tvorba ledvičnih kamnov in peska. Torej imate dva dejavnika, ki pri vas sprožata pogosto, verjetno občasno tudi pekoče uriniranje: dehidracijo in pogostejše spolne odnose. Ob spolnem odnosu je namreč zaradi odnosa samega povečan vnos bakterij iz sečnice v mehur, in če se te tam preveč dolgo zadržujejo, potem prihaja do kroničnih vnetij, ki se jih ženske težko znebijo.

Priporočila bi vam, da povečate dnevni vnos tekočine na vsaj 3 litre in s tem povečate pretok seča skozi ledvica in mehur. Da bi vas morda plodnost nekoliko manj skrbela, pa lahko vsako jutro merite bazalno telesno temperaturo in si s tem določite plodne dneve ali pa uporabite katerega od testov za dokazovanje ovulacije, ki jih lahko dobite v prosti prodaji. Predvsem pa ne smete nikoli pozabiti, da seks v želji po zanositvi ne pomeni le orodja za dosego cilja, ampak je tudi stvar, s katero si s partnerjem izkazujeta ljubezen in se imata lepo.

Le redkokatera ženska pa čuti telesne spremembe zaradi nosečnosti, preden pride do izpada menstruacije. Torej, če vam pričakovani dan menstruacije izpade, naredite kateri koli komercialni test za ugotavljanje nosečnosti, ki vam bo takoj razjasnil vse dvome.