Mogoča je tudi deljena odgovornost, če bi ugotovili, da tudi voznik ni spoštoval vseh predpisov in zato ni mogel preprečiti nesreče. Foto: RTV SLO
Mogoča je tudi deljena odgovornost, če bi ugotovili, da tudi voznik ni spoštoval vseh predpisov in zato ni mogel preprečiti nesreče. Foto: RTV SLO

Po predračunu na pooblaščenem servisu bi popravilo znašalo cca 2.150 evrov, ker pa sem avtomobil potreboval v čim krajšem času, sem vozilo popravil na svoje stroške, kar me je stalo dobrih 1.000 evrov brez računov. Zdaj imam manjšo težavo: z njenim sinom naj bi se usedli za mizo in se o znesku pogovorili ob 10. uri dopoldne 22. 12. 2007 na njenem domu. Prej sem gospo večkrat poklical in jo povprašal o njenem stanju. Vedno mi je odgovorila, da je v redu in da čaka, da čim prej pride domov iz bolnišnice, da se dogovorimo in poračunamo nastalo škodo. Po telefonu sem gospe povedal, da jo bom tožil, če se ne bomo mogli dogovoriti, nato me je poklical njen sin in mi povedal, da bo on oziroma njegova mama tožila mene zaradi poškodb in da naše sobotno snidenje odpade.

Moj odvetnik mi je povedal, da bo moja tožba za 1.000 evrov šla naprej in da bom ta znesek dobil od povzročiteljice povrnjen, njena tožba pa naj bi bila financirana iz mojega avtozavarovanja (se pravi, da bi ona tožila zavarovalnico, in ne mene). Zdaj me zanima, ali te trditve držijo in kakšne so moje možnosti za večjo tožbo glede na predračun pooblaščenega servisa, saj za popravilo, ki sem ga opravil, nimam računov, ker so bile zadeve urejene kot prijateljske usluge, a sem jih kljub temu moral plačati. Zanima me še, ali jaz res ne bom nikakor oškodovan z izplačilom denarja za poškodbe osebe, ki je že priznala svojo krivdo in za storjeno že plačala globo v vrednosti nekaj več kot 40 evrov, ki jo je posredovala policija.


V postopkih zaradi povračila premoženjske škode se lahko zahteva povračilo dejansko nastale škode, to je v vašem primeru zmanjšanje vašega premoženja. Vaše premoženje se je zmanjšalo za znesek, kolikor vas je dejansko stalo popravilo avtomobila. Če bo nasprotna stran vašim trditvam o škodi nasprotovala, boste višino škode morali dokazati.

Morebitni zahtevek peške je odvisen od vzroka nesreče. Zaradi dejstva, da je peška priznala, da je ona kriva za nesrečo, bo težko še dokazala, da ste tudi vi krivi za nesrečo, ni pa to povsem izključeno. Mogoča je tudi deljena odgovornost, če bi se ugotovilo, da tudi vi niste spoštovali vseh predpisov in zato niste mogli preprečiti nesreče. Za konkretnejši odgovor pa bi moral poznati vse okoliščine zadeve, toda verjamem, da vam je na nadaljnja vprašanja odgovoril tudi že vaš odvetnik.