Prostaglandini so pri menstruaciji krivi za bolečine s krči in druge tegobe. Foto: EPA
Prostaglandini so pri menstruaciji krivi za bolečine s krči in druge tegobe. Foto: EPA

Kako leto dni sem jemala kontracepcijske tablete, takrat so težave izginile, vendar pa so se pojavile druge, kot na primer suha nožnica, ni bilo potrebe po spolnosti, živčnost ...

Naj vam povem, da sem že 3 leta na zalo strogi dieti, praktično ne jem beljakovin živalskega izvora, razen dvakrat na mesec ribe ali pa kak košček pršuta, tudi ne jem in ne uživam hrane s sojo. Ko se tako strogo držim diete, imam še kar znosne krče, kolikor pa se malo pregrešim, recimo pojem kak kos peciva ali pa kakšno meso, spet "umiram" od bolečin. Tablet proti bolečinam nočem jemati, vendar pa jih včasih vzamem, ker sem drugače tako zelo nemočna še 14 dni po končani menstruaciji.

Zanima me tudi nekaj; v mladosti sem imela vedno beli tok, ki je bil včasih zelo močan, nato se je postopoma nehal, vendar pa sem ugotovila, da se je spremenil ta tok v rdečega, ki je bil najbolj izrazit teden dni po končani menstruaciji in je trajal zoipet en teden ali pa dva. Ginekologinja je rekla, da ni nič narobe, jaz pa mislim, da je to neke vrste opozorilo, da nekaj v telesu ni v redu.

Moram tudi povedati, da me med menstruacijo tako žene na blato, da mislim, da imam nekaj narobe s črevesjem, saj dobesedno ponori. Ko dobim menstruacijo, grem trikrat na dan na blato, drugače pa moram reč da imam kar težave z odvajanem. Včasih tudi po dva dni ne grem na blato. Mislim, da je nekaj narobe z mojim črevesjem. Ali lahko kako svetujete, kako se naj rešim te kronične težave? Pred to dieto se ne spomnim, da bi imela težave z zaprtostjo.


Iz vašega pisma je razvidnih več težav, ki se jih bom poskušana lotiti po vrsti.

Najprej se lotiva vaše stroge diete. Takšna dieta, kot jo opisujete, najverjetneje zmanjšuje izločanje spolnih hormonov tako na nivoju možanov kot tudi na nivoju jajčnikov. Učinek je še toliko močnejši, ker te hipoproteinemične diete ne podpirate niti s sojo, ki je drugače poleg vira proteinov tudi vir naravnih estrogenov, kar v končni fazi vpliva tudi na vaše menstruacijske cikluse. Ne samo, da je takšna dieta (ker najverjetneje ni uravnavana s strani dietetika ali pa vsaj strokovnjaka, ki se na "alternativno prehrano"spozna) škodljiva, dolgoročno prinaša lahko tudi nepopravljivo škodo na vaše telo.

Ampak če to pustiva in upoštevam vašo voljo in odločitev, je posledica takšne diete nekakšno "izstradanje" spolnih hormonov, posledično zmanjšanja menstruacije in s tem manjše bolečine pri sami menstruaciji. Dolgoročno se pri takem režimu prehranjevanja pričajuje tudi neplodnost zaradi izpada ovulacij. Dejansko ste s svojo dieto dosegli skoraj isto kot z jemanjem kontracepcijskih tabletk, torej zmanjšano zadebelitev maternične sluznice v menstruacijskem ciklusu. To je je tudi razlog, zakaj se vam težave takoj povrnejo, ko povečate energetski vnos v telo (pecivo, meso ...).

Tudi podaljšane krvavitve ali podaljani krvavkasti izcedki iz nožnice po menstruaciji so posledica nepravilno uravnanih hormonov, ki ne zaključijo posameznih delov menstrualnega ciklusa. Vsega tega (predvsem dietnega režima) vaša ginekologinja verjetno ne ve, zato vam tudi ni znala ustrezno svetovati.

Ob menstruaciji se drugače ob luščenju maternične sluznice sproščajo prostaglandini. To so snovi, ki se pojavljajo ob vnetjih, draženju, krvavitvah in so drugače del obrambnega mehanizna telesa. Ti prostaglandini so pri menstruaciji krivi za vaše bolečine s krči, pa tudi za driske in bruhanje, saj pospešijo peristaltiko prebavnega trakta. Če povprašate malo naokoli, je spremljajoča triada dismenorej (bolečih menstruacij): bolečine s krči, slabost z bruhanjem in driska. Zato zdravniki ob takšnih težavah predpisujemo nesteroidne antirevmatike (navadno naklofen, nalgezin, ketonal ...), ki preprečiujejo sproščanje prostaglandinov in s tem intenzivnost bolečin ter ostalih spremljajočih težav.

Ob kontracepcijskih tabletkah pa je debelina sluznice zelo tanka in je količina prostaglandinov od prekinitveni terapiji zelo nizka, zato težave navadno izginejo. Je pa seveda zelo odvisno, kako kontracepcijske tabletke prenašate, saj imajo poleg najbolj znanih stranskih učinkov (dvig telesne teže, napihnjenost...) tudi druge, kot na primer izguba spolne sle, suhost nožnice, povečana poraščenost, aknavost, izpadanje las ... S spremembo vste in količine hormonov v tabletkah se največkrat uspe najti tabletko, ki je za določeno ženski najbolj primerna in ji povzroča najmanj težav. Je pa to lahko včasih dolgotrajen posel.

Morda bi vam v prvi vrsti svetovala obisk pri dietologu, ki bi vam poskušal ustrezno uravnotežiti željeno vrsto prehrane, nato pa se pogovorite z vašo ginekologinjo o možnih rešitvah za vaše boleče menstruacije.