Ne obupajte zaradi strahu pred zobozdravnikom, saj je poseg, po katerem sprašujete, enkratne narave, pozitivni učinki pa imajo dolgotrajne posledice tudi na vaše povsem osebnostno zadovoljstvo. Foto: EPA
Ne obupajte zaradi strahu pred zobozdravnikom, saj je poseg, po katerem sprašujete, enkratne narave, pozitivni učinki pa imajo dolgotrajne posledice tudi na vaše povsem osebnostno zadovoljstvo. Foto: EPA

Na kaj je treba biti pozoren, na materiale? Ali to delajo pod narkozo? Grozno me je namreč strah in že nekaj let trpim zaradi tega. Ali je treba takšno protezo ponoči snemati? Če je treba, zakaj? Zdaj imam protezo, vendar je nič ne snemam, razen seveda za umivanje.

Katero ordinacijo mi lahko priporočite? Imate kakšen nasvet za premagovanje strahu? Vem, da ga moram sama, pa vseeno, kakšno tolažilno misel? Kakšne so cene vsadkov? Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav.


Razmerje med cenovno dostopnostjo in kakovostjo izvedbe je sorazmerno, kar pomeni, da bolj odporni materiali, preciznost izvedbe in časovni pogoji predpostavljajo večje stroške, tako za zobozdravnika kot za stranko. Zato se je treba dobro seznaniti z obstoječimi cenami pri različnih ponudnikih protetičnih in implantoloških storitev. Je pa res, da ima le redko kdo objavljene okvirne cene. Seveda obstajajo tudi izjeme, ki se zavedajo, da je komunikacija z javnostjo izredno pomembna, vendar zaradi narave tega spletnega portala ne bi omenjal konkretne zobozdravstvene ordinacije v Sloveniji. Treba jih bo najti na spletu in v drugih medijih.

Materiali so zagotovo pomembni, še bolj pomembna je (v primeru implantatov) znamka določenih produktov. Vsekakor preglejte in se pozanimajte, kdo je specialist, ki bo poseg izvedel, kakšne reference ima in koliko delovnih izkušenj. Zavedati se je treba tudi to, da zobozdravstvene ordinacije, ki imajo veliko naročil, razpolagajo s strokovnjaki, ki imajo veliko več izkušenj. Poseg se seveda izvrši pod lokalno narkozo, pred tem pa se opravi temeljit pogovor na štiri oči, v katerem svojemu zdravniku pojasnite strahove, ta pa vam natančno oriše potek posega. Tako vi dobite občutek nadzora in zaupanja, zobozdravnik pa bolje spozna vaše želje in motive.

Kot idealna rešitev, tako za zgornjo kot za spodnjo čeljust, se kaže proteza, ki je pritrjena na zobne vsadke oziroma implantate. Zaradi zobnih vsadkov je proteza stabilnejša, ni bojazni, da bi izpadla tudi kakovost prežvekovanja, prav tako se ohrani artikulacija jezika. V tem primeru je na gornjo čeljust treba vsaditi šest implantatov, na spodnjo pa štiri. Zgornja proteza je brez neba in z njo lahko tudi spite. Iz ust jo vzamete le takrat, kadar jo želite očistiti. Na implantate se naredi protetična greda, na katero je proteza pritrjena. Morajo pa biti zagotovljeni pogoji za namestitev zobnih vsadkov. Ta pogoj je dovolj čeljustne kosti. To je razvidno iz slike celotnega zobovja (tako imenovani ortopan). Implantat je iz titana, biokompatibilne snovi, ki ne povzroča alergije.

Glede strahu ste sicer pravilno ugotovili, da ga v prvi vrsti morate odpraviti sami. Vendar vam pri tem vaš zobozdravnik lahko veliko pomaga. Dejstvo je, da so zobje izrednega pomena za zdravje celotnega človeškega telesa in bilo bi zelo škoda, če bi se zaradi strahu pred zobozdravnikom opustili skrb za zdravje zob. Vloga zobozdravnika je tudi, da vam vsak postopek pojasni tako natančno, da vsakršni vzrok za strah izgine. V pomoč je tudi lokalna narkoza in psihološko-sugestivne vaje za sproščanje. Ne obupajte zaradi strahu pred zobozdravnikom, saj je poseg, po katerem sprašujete, enkratne narave, pozitivni učinki pa imajo dolgotrajne posledice tudi na vaše povsem osebnostno zadovoljstvo. Torej le pogumno pri iskanju vašega zobozdravnika in mu zastavite čim več konkretnih vprašanj. Upam, da bo moj odgovor pomagal.