Potovanje z letalom je za psa običajno stresno, še posebej, če mora potovati v zaboju skupaj s prtljago. Foto: EPA
Potovanje z letalom je za psa običajno stresno, še posebej, če mora potovati v zaboju skupaj s prtljago. Foto: EPA

Polet traja od 13 do 15 ur, kaj mi svetujete za psičke? Kaj naj jim dam za pomiritev, naj pred poletom poskušam polet na krajši relaciji?

Psički morata z nami na potovanje, a nočem, da se jim kar koli zgodi med dolgim poletom. Z nami bosta v potovalnih zabojih v kabini.


Potovanje z letalom je za psa običajno stresno, še posebej, če mora potovati v zaboju skupaj s prtljago. Svetujem vam, da se o vseh razmerah poleta s hišnimi ljubljenci temeljito pozanimate pri letalski družbi, s katero letite. Vsaka letalska družba ima namreč svoja pravila glede potovanja s hišnimi ljubljenci, ki se lahko med seboj razlikujejo. Običajno lahko v kabini z vami leti le en kuža, s telesno težo do 8 kg in je v bistvu upoštevan kot ročna prtljaga. Napisali ste, da bosta obe psički z vami v potniški kabini, vendar vas opozarjam, da se pred poletom o tem še enkrat prepričate in pokličete letalsko družbo, s katero potujete. Poleg tega se pozanimajte tudi o pogojih, ki jih morata vaši psički izpolnjevati za vstop v tretje države (to so države izven EU-ja). Na Veterinarski upravi Republike Slovenije (VURS) vam bodo povedali, katere dokumente potrebujete in ali so za vstop psa v Indijo potrebna morebitna dodatna cepljenja, osamitev in podobno.

Kar se tiče pomirjeval za pse med potovanji, pa morate obiskati vašega veterinarja, ki bo psički pregledal in na podlagi tega ugotovil, katera pomirjevala, če sploh, pridejo v poštev. Letalo je za pse stres, prav tako vrvež na letališču, osamitev v potovalnem zaboju. Kljub temu je lahko uporaba pomirjeval zelo škodljiva, saj se pes na okolje ne odziva tako kot običajno, lahko se pojavijo zapleti z dihanjem in nepravilno bitje srca. Pomirjevala morate psu dati v točno določenem odmerku in ob točno določenem času (ne prezdogaj pred poletom), sicer lahko pride do zdravstvenih zapletov.

Še nekaj splošnih napotkov za potovanje z letalom: Na letališče pridite dovolj zgodaj, vendar ne prekmalu, saj gneča in hrup psom pomenita stres, lahko strah in paniko. Poskrbite, da se pes pred vkrcanjem na letalo razgiba, opravi fiziološke potrebe (uriniranje, iztrebljanje, pitje vode). Če je psu rado slabo, mu pred poletom ne dajajte hrane. Poskrbite, da je pes pravilno označen (mikročip, potni list, na ovratnici naj ima značko z imenom in vašimi podatki), če se izgubi ali pride do zapletov med potovanjem. Pes mora biti seveda na vrvici, in, čeprav potuje z vami v potniški kabini, ga imejte v potovalnem boksu.

Želim vam mirno potovanje brez zapletov!