Jemanje tabletk v sredini menstrualnega ciklusa ni priporočljivo. Foto:
Jemanje tabletk v sredini menstrualnega ciklusa ni priporočljivo. Foto:

Se zaščita zmanjša? Kakšne so druge posledice?


Kontracepcijske tabletke delujejo tako, da prekinejo ciklus zorenja jajčne celice v jajčniku in s tem preprečujejo ovulacijo in posredno možnost zanositve. Tabletke moramo zato začeti jemati v prvih petih dneh po začetku menstrualne krvavitve, saj imajo v tem času naši ženski hormoni najnižjo raven in je jajčnik na začetku novega ciklusa zorenja jajčne celice. Z začetkom jemanja tablet v tem času tako prekinemo naslednji ciklus zorenja jajčne celice in si s tem zagotovimo tudi kontracepcijsko zaščito. Ker kontracepcijske tablete vsebujejo različne spolne hormone, seveda vplivajo tudi na spreminjanje maternične sluznice, ki se tudi zaradi manjšega delovanja jačnikov manj zadebeli in posledično ima ženska šibkejše menstruacije.

Težava se pojavi, če ima ženska zelo neredne menstruacije, saj je težko čakati dva ali več mesecev na naslednjo krvavitev, če želiš zaščito takoj. V takih in samo v takih primerih svetujemo jemanje kontracepcijskih tablet sredi ciklusa, s tem da ženski razložimo, da prva škatlica tabletk nima kontracepcijskega učinka, ampak samo učinek nadzora ciklusa. Ravno tako velja, da če pozabimo tabletko v ciklusu jemanja tabletk in prekinitev jemanja traja več kot 13 ur; potem je zanesljivost kontracepcijskih tablet zmanjšana.

Zato vam jemanja v sredini menstrualnega ciklusa ne svetujem, seveda če nimate prej omenjenih težav. Vsekakor pa se je pred jemanjem katerega koli kontracepcijskega sredstva treba posvetovati z izbranim ginekologom.