Nosečnice, ki so vegetarijanke, naj se posvetujejo s strokovnjakom za prehrano. Foto: EPA
Nosečnice, ki so vegetarijanke, naj se posvetujejo s strokovnjakom za prehrano. Foto: EPA

Pojem tudi veliko jogurtov, ki naj bi pospeševali prebavo in popijem približno dva litra tekočine na dan. Pred nosečnostjo nisem imela nikakršnih težav s prebavo, celo nasprotno, glede na to, da sem vegetarijanka, je bila moja prebava odlična (vsako jutro sem opravljala daljšo potrebo).

Kako naj si sedaj v nosečnosti uredim prebavo oziroma kaj naj naredim, da bi šla lahko večkrat na daljšo potrebo?


Sprememba v prebavi je zelo pogost pojav v nosečnosti. Večinoma se pojavijo težave s prebavo v smislu zaprtja, včasih pa tudi v smislu bolj pogostega odvajanja blata. Težave se navadno z višino nosečnosti poslabšujejo. Pri tem je potrebno paziti, da čez dan zaužijete dovolj tekočine (vsaj 2 do 3 litre dnevno), uživate čim bolj raznovrstno hrano, bogato z balastnimi snovmi. Glede na to, da ste vegetarijanka, verjetno osnove zdrave prehrane dobro poznate. Če kljub prej opisanim ukrepom ne boste uspeli urediti prebave, vam svetujem uživanje jogurta z lanenim semenom, suhe slive, pitje donata Mg. Zelo učinkovito je tudi pitje napitkov, ki jih pripravite s šumečimi tabletami magnezija, ki jih lahko kupite v vsaki bolje založeni drogeriji ali lekarni.

Priporočena dnevna doza je 200-400 mg/dan, kar pomeni od 1 do 2 šumeči tableti dnevno. Magnezij je vodotopen mineral, ki se v prevelikih dozah izloča z urinom ali blatom, tako da si v nosečnosti ne morete škoditi. Pozneje v nosečnosti blaži težave z nočnimi krči v mečah, nosečnostnimi popadki in občutkom tiščanja navzdol. Jogurti s probiotiki načeloma niso zelo uspešni z urejanjem prebave, saj skrbijo za uravnoteženje črevesne flore in s tem povečujejo odpornost, nimajo pa nobenega vpliva na gibljivost črevesja, ki se v nosečnosti zaradi hormonov spremeni.

Ker ste že ravno omenili vegetarijanstvo, bi vam priporočila tudi, da se o svoji prehrani pogovorite s kakšnim dietetikom, saj občasno vegetarijanska prehrana ne zadošča dnevnim potrebam po mineralih, vitaminih, proteinih ali aminokislinah, ki jih nosečnica v povečani količini nujno potrebuje. Zelo pogosto se pri takšni prehrani pojavi pomanjkanje železa, vitamina B12 ali folne kisline, pomanjkanje aminokislin, ki jih vsebuje prehrana živalskega izvora ... S pravilno izbiro živil rastlinskega izvora lahko tem potrebam zadovoljite, vendar pa večina "povprečnih vegetarijancev" potrebuje pomoč dietetika, ki pozna osnove takšne prehrane.