Proti dolgotrajnim sodnim postopkom je težko kaj ukreniti, odvetnika pa si lahko izberete sami. Foto: EPA
Proti dolgotrajnim sodnim postopkom je težko kaj ukreniti, odvetnika pa si lahko izberete sami. Foto: EPA

Prvič: zadeva poteka že 14 let, ko sem se obrnila na sodišče s prošnjo za prednostno obravnavo in dobila odgovor Višjega sodišča Maribor, da bo zadeva obravnavana do konca leta 2006. Do 01. 05. 2007 nisem dobila nobenega odgovora. Moj odvetnik pravi, naj še naprej čakam.

Druga zgodba je na sodišču ze 5 let. Nekajkrat je bila zadeva preložena s strani sodišča, dvakrat s strani mojega odvetnika. Ko je prvič prišlo do glavne obravnave, mi je tik pred obravnavo odvetnik sporočil, da ga pride nadomeščat njegov kolega odvetnik, ta je pa na sodišču razložil, da zadeve ne pozna in da prosi za preložitev glavne obravnave.

Ko je bila glavna obravnava razpisana drugič, mi je moj odvetnik eno uro pred obravnavo razložil, kje se dobiva, ampak je na moje presenečenje na obravnavno prišla njegova kolegica odvetnica, ki jo je seveda poslal moj odvetnik. Ta odvetnica je na vprašanje sodnice, ali imam kakšno vprašanje, odgovorila, da vprašanj nima. Tako sem seveda tožbo izgubila, naloženi pa so mi bili sodni stroški v višini skoraj 900.000 SIT. Odvetnik je sicer napisal pritožbo na Višje sodišče, sedaj pa lahko le čakam na višje stroške. Sprašujem vas, kaj storiti?


Na vaše vprašanje težko pozitivno odgovorim. Proti dolgotrajnim sodnim postopkom težko naredite kaj, saj gre za sistemsko težavo. Letos je stopil v veljavo Zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, ki vam daje na voljo nekaj sredstev, kadar gre za predolg postopek. Predlagam, da se o tem pogovorite z vašim odvetnikom.

Glede vprašanja o pošiljanju drugih odvetnikov na obravnave moram pojasniti, da je to po zakonu dopustno, razen če vi izrecno vztrajate, da vas mora zastopati vaš odvetnik osebno. S pošiljanjem drugih odvetnikov na obravnave v praksi navadno ni težav, saj se tudi nadomestni odvetniki ustrezno pripravijo na obravnavo. Če zastopanje ni v skladu s pravili stroke in je stranka zato oškodovana, pa vaš odvetnik odgovarja za izbiro drugega odvetnika.