Bolečine pri menstruaciji so povezane s krčenjem maternice. Foto: EPA
Bolečine pri menstruaciji so povezane s krčenjem maternice. Foto: EPA

Kontracepcijskih tabletk ne jemljem in jih tudi ne nameravam, ker se ne želim zrediti, pa tudi rednih spolnih odnosov nimam.

Pomagam si z nalgesini, a včasih tudi to ne zaleže. Kaj mi predlagate?


Mit o tem, da kontracepcijske tabletke redijo, že zdavnaj ne drži več. Trenutno na slovenskem trgu obstajajo tabletke, ki celo zmanjšujejo telesno težo. Pri povečevanju teže gre večinski delež povečanja teže na račun zadrževanja vode v telesu, psihološko pa v stanju, ko nimamo skrbi, nekoliko več jemo (in tako nabiramo zaloge). Zato argument, da se bojite, da se boste zredili, ni prav trden. Splošno je tudi razširjeno mnenje, da je jemanje kontracepcijskih tablet na dolgi rok škodljivo. Bolj kot jemanje za nekaj mesecev z občasnimi prekinitvami je bolj "zdravo" dolgotrajno jemanje ene in iste vrste tabletk, na katere se telo navadi. Tabletke delujejo tako, da spremenijo ravnovesje spolnih hormonov v telesu in tako preprečijo vsakomesečno ovulacijo. Če to ravnovesje prehitro spreminjate s prenehanjem in ponovnim jemanjem, dosežete popolno zmedo v hormonskem ravnovesju, kar je dolgoročno lahko škodljivo.

Bolečine pri menstruaciju so povezane s krčenjem maternice, ki poskuša izločiti odluščeno sluznico iz svoje votline ter s sproščanjem prostaglandinov, ki so krivi za sistemske učinke, kot so slabosti, driske, bruhanje ... Ob uporabi kontracepcijskih tabletk je količina sluznice manjša in je zato reakcija manjša ali sploh odsotna. Nesteroidni antirevmatiki (katerih predstavnik je tudi nalgesin) preprečujejo nastanek prostaglandinov in tako omilijo menstrualne težave. Priporočim vam lahko le, da jih začnete jemati takoj ob začetku krvavitev ali simptomov, tako da preprečite nastanek prostaglandinov in s tem težav. Če se težave kljub temu nadaljujejo, vam svetujem pregled pri vašem ginekologu, saj je vzrok za bolečine lahko tudi drugačne narave.