Zveze med sorodniki so prepovedane tako iz religijskih kot tudi etičnih zadržkov, težavo pa predstavlja tudi bistveno višja pogostnost dednih bolezni ali kromosomskih napak pri takih sorodstvenih razmerjih. Foto: EPA
Zveze med sorodniki so prepovedane tako iz religijskih kot tudi etičnih zadržkov, težavo pa predstavlja tudi bistveno višja pogostnost dednih bolezni ali kromosomskih napak pri takih sorodstvenih razmerjih. Foto: EPA

Kateri dejavniki imajo vlogo pri tem, če dedne in druge bolezni niso prisotne? Pa tudi, katere so metode za pravočasno odkrivanje možnih zdravstvenih zapletov pri še nerojenem otroku?


Iz vašega pisma ne razumem čisto, kakšna je sorodstvena povezava med obema partnerjema, torej med vami in vašo ljubljeno ("mrzel" se v različnih delih Slovenije uporablja za različne sorodstvene povezave). Zaradi tega sem poiskala pomoč v veljavnem zakonu o zakonski zvezi, ki pravi: "Sorodstvo označuje krvno vez med osebami, in sicer vez med prednikom in potomci. Označuje pa tudi razmerje potomcev med seboj. Nekrvnega sorodstva ni.

Polno sorodstvo: oba prednika sta skupna. Polsorodstvo: osebi imata le enega prednika skupnega (polsestre, polbratje ...). Ločimo ravno in stransko črto ter računamo kolena. Pri ravni črti je razmerje med predniki in potomci. Pri razmerju med potomci pa govorimo o stranski črti. Ded in vnuk sta v ravni črti sorodstva in sicer v drugem kolenu.

Koleno stranske črte pri nečaku in teti: skupnega prednika ne štejemo. Torej 3. koleno, 3. stopnja sorodstva. Brat in sestra sta v drugem kolenu stranske črte. Bratranec in sestrična sta v stranski črti sorodstva in sicer v 4. kolenu sorodstva.

Sorodstvo je pomembno za družinsko pravo in sicer predvsem glede ravne črte. Prepoveduje skleniti zakonsko zvezo med sorodniki v ravni črti do katerega koli kolena in tudi v stranski črti sorodniki ne morejo sklenit zakonske zveze do vključno 4. kolena stranske črte. V 4. kolenu stranske črte je izjema, da lahko CSD (center za socialno delo) zadržek sorodstva spregleda, če so za to posebej utemeljeni razlogi. Razlog za prepoved je v redu v družini in evgenični razlogi. Evgenične lastnosti niso bile v ospredju. Utemeljeni razlogi, da CSD dovoli zakonsko zvezo med bratrancem in sestrično, je npr. otrok.

Zveze med sorodniki so prepovedane tako iz religijskih kot tudi etičnih zadržkov, težavo pa predstavlja tudi bistveno višja pogostnost dednih bolezni ali kromosomskih napak pri takih sorodstvenih razmerjih. Ljudje imamo namreč nešteto napak v našem dednem zapisu, ki pa se zaradi številnih varnostnih kopij ne izrazijo in zaradi njih nimamo nobenih težav. Če pa se združita dva dedna zapisa, ki imata napake na istih mestih, pa pride do ekspresije ali izražanja te napake in posledično do razvojnih in strukturnih napak na zarodku - plodu.

Kromosomske napake, torej napake SAMO na kromosomih - število kromosomov in strukturne napake kromosomov lahko v nosečnosti predvidimo z odvzemom horionskih resic, amnijske tekočine ali plodove krvi ob kordocentezi ugotavljamo v sami nosečnosti. Genskih napak ali napak v razvoju organov za enkrat, razen z rednimi ultrazvočnimi pregledi, ne moremo ugotoviti, še manj dokončno potrditi. Tako kljub neznanskemu napredku medicine na žalost nismo zmožni definitivne prenatalne diagnostike in s tem 100% napovedi ter ugotavljanja morebitnih napak pri plodu.

V primeru kakršnih koli dvomov naj vas izbrani ginekolog napoti še na genetsko svetovanje pred morebitno zanositvijo.