Veterinar se lahko zaposli na različnih delovnih mestih. Foto: EPA
Veterinar se lahko zaposli na različnih delovnih mestih. Foto: EPA

Zanima pa me tudi, kako težaven je državni izpit po študiju?


Poklic veterinarja je zelo lep in večinoma se zanj odločajo ljudje, ki imajo radi živali in jih spoštujejo. Pri nas v Sloveniji se lahko veterinar zaposli na različnih delovnih mestih. Vsi poznamo klinike za male živali, vendar pa to še zdaleč ni edino delovno mesto veterinarja.

Kot veterinar se lahko zaposliš na farmah (govedorejske, prašičje, perutninske farme …), na Veterinarski upravi Republike Slovenije, v farmacevtskih podjetjih, v raziskovalnih ustanovah (npr. Nacionalni veterinarski inštitut), v živalskem vrtu, na klavnicah, v mesnopredelovalni in mlekarski industriji in še bi lahko naštevali. Pri nas je nezaposlenih veterinarjev izredno malo (poglej, koliko je vseh veterinarjev, koliko jih vsako leto diplomira in koliko je brezposelnih).

Državni izpit, ki ga mora opavljati vsak veterinar, ki svoje delo opravlja v veterinarski praksi, je sestavljen iz treh delov (zapisnik ter poznavanje bolezni živali in ustreznih ukrepov, veterinarska zakonodaja in Ustava Republike Slovenije). Za izpit se je treba prijaviti na Veterinarsko upravo Republike Slovenije (VURS), kjer izpit tudi poteka pod nadzorstvom tričlanske komisije. Po vseh izpitih celotnega študija veterine običajno tudi strokovni izpit ne predstavlja večje težave, če se seveda nanj dobro pripravimo.