Zelo redko je treba tabletke zamenjati, še posebno ob dolgotrajnejši uporabi. Foto:
Zelo redko je treba tabletke zamenjati, še posebno ob dolgotrajnejši uporabi. Foto:

Ker sem se prestrašila, sem šla takoj na urgenco, od koder so me poslali na ginekologijo, kjer so me temeljito pregledali in ugotovili, da je vse v redu. Zmotilo pa me je, ko so dejali, da naj normalno naprej uporabljam te tabletke, čeprav je očitno, da njihov učinek ni več takšen, kot bi moral biti. Zato bi mi zelo pomagalo, če bi slišala še vaše mnenje. Je mogoče, da tabletke res več ne delujejo in bi potrebovala kakšne, ki vsebujejo večjo količino hormonov? Kaj bi mi vi svetovali? Krvavitev je namreč zelo močna in redka, zato postajam vedno bolj zaskrbljena.


V tem času, ko vam odgovarjam, so se stvari verjetno že umirile. Kakor koli, menstruacijski cikli se pri ženskah navadno mesečno razlikujejo med seboj zaradi več dejavnikov. Raven hormonov se uravnava vedno znova in se giblje okoli neke idealne vrednosti, vendar ni nikoli enaka. Nanje vpliva veliko stvari, od stresa, psihičnega kot fizičnega, jemanje zdravil, bolezni, operacije, starosti telesa ...

Tako se občasno zgodi, da telesu zaradi takšnih ali drugačnih dejavnikov ne uspe vzpostaviti popolnega ravnovesja. To je nekako tako kot pri orkestru. Včasih so koncerti prava poezija, včasih pa kljub hudim naporom dirigent iz zasedbe ne uspe izvleči nič spodobnega. Kot je neuglašena sinfonija groza za naša ušesa, tako je tudi neravnovesje hormonov lahko nadležno.

Največkrat se pojavijo spremembe v krvavitvi. Lahko se pojavijo v prvi polovici ciklusa, torej pred ovulacijo, ali pa v drugi polovici, torej po ovulaciji. Najpogostejši vzrok za to nihanje je stres (hujšanje, psihični napor, bolezen, fizični napori in treningi). Ob jemanju hormonskih tabletk telo ustvari ravnovesje z njihovo pomočjo in takšna nihanja so ob dolgotrajni uporabi tabletk relativno redka. Zelo redko je treba tabletke zamenjati, še posebno ob dolgotrajnejši uporabi kot pri vas.

Po drugi strani pa telo potrebuje nekje 2-3 mesece, da vzpostavi novo ravnovesje ob novem odmerku hormonov, torej ob uvedbi novega hormonskega preparata. Zato navadno zamenjava tabletk ne prinese takojšnjega želenega učinka. Najpogosteje se uporablja začasen dvig odmerka hormona, kar enostavneje pomeni, da začasno dvignemo odmerek kontracepcijskih tabletk, torej, da odmerek za nekaj dni podvojite ali potrojite, dokler se krvavitev ne ustavi, nato pa nadaljujete, kot ste bili navajena. V praksi je to videti nekako takole: ko se pojavi zunajciklična krvavitev (torej krvavitev, ki ni menstruacija) in če ni drugih razlogov, obolenj za takšno krvavitev, začnete poleg običajnega odmerka tabletke jemati dve tabletki dnevno, dokler se krvavitev ne ustavi. Skupno število dni jemanja do prekinitve mora biti še vedno 21. Takšna terapija je popolnoma nenevarna in zelo uspešna.

Torej v vašem primeru ne bi bila nič zaskrbljena. Ob pregledu so verjetno preverili in izključili vse bolezenske možosti za takšno krvavitev, zato je krvavitev najverjetneje posledica spremembe hormonskega ravnovesja, ki pa je le začasen. Zato začnite jemati dodatno tabletko ali dve iz naslednje škatlice, tako da obdržite dolžino predvidenega ciklusa jemanja in s tako povečanim odmerkom hormonov vztrajajte, dokler se krvavitev ne ustavi. Naprej jemljete tabletke, kot ste jih navajeni.