Otresite se strahu pred zobozdravnikom in si zagotovite zdrav nasmeh. Foto: RTV SLO
Otresite se strahu pred zobozdravnikom in si zagotovite zdrav nasmeh. Foto: RTV SLO

Ker imam rahlo fobijo pred zobozdravnikom, me to zelo zanima, ne vem pa, kakšni so dejanski razultati takšnega zdravljenja.


Res je, da se uveljavljajo tudi drugačne oblike zdravljenja zobne gnilobe. Ena izmed najuspešnejših je zdravljenje s plinom ozon. Namesto vrtanja v zobno sklenino se uporablja tako imenovani rondofleks, s katerim se površina zoba popeska. Pozneje se na to področje aplicira plin ozon, na koncu pa doda še plombica. Pri strankah je tako zdravljenje zobne gnilobe zelo priljubljeno predvsem zato, ker ne čutijo nikakršnih bolečin.

Treba pa je priznati, da takšno zdravljenje ni primerno za vsakogar. Učinkovito je le pri začetnih stadijih zobne gnilobe (recimo pri otrocih), saj ozon lahko odstrani le površinski karies. Pri vseh drugih, bolj razvitih oblikah pa prave alternative vrtanju zobne sklenine še ni. Priporočam vam, da se kljub svoji fobiji oglasite pri svojem osebnem zdravniku in ga prosite za njegovo strokovno mnenje, ali bi pri vas zdravljenje zobne gnilobe brez bolečin sploh prišlo v poštev. Veliko sreče.