Bo kdaj Mjanmar bolj na široko odprl vrata turistom? Foto: Tomaž Stubelj
Bo kdaj Mjanmar bolj na široko odprl vrata turistom? Foto: Tomaž Stubelj
Prevladujoča vera je budizem. Foto: Tomaž Stubelj

A ta azijski biser skriva v sebi lepoto, ki jo je za zdaj uzrlo le malo radovednih popotnikov. Po dolgoletni britanski kolonialni oblasti je 4. januarja 1949 država postala neodvisna republika z imenom Unija Burme, kot prvi predsednik pa je prisegel Sao Šve Taik. A demokratična vladavina se je končala zelo hitro: že leta 1962 je general Ne Vin izvedel vojaški napad in vladal državi dolgih 26 let. V tem obdobju se je stopnja revščine močno povišala, vse poskuse protestov pa so oblasti zatrle.

Leta 1990 so po 30 letih izvedli svobodne volitve, na katerih je zmagala stranka Aung San Su Či, vendar so izide kmalu razveljavili in nadaljevala se je vladavine vojaške hunte, ki je na oblasti še danes. Aung San Su Či, sicer Nobelova nagrajenka za mir, je postala simbol mirnega upora zoper vojaško oblast, kljub številnim prizadevanjem mednarodne skupnosti pa že dolga leta živi v hišnem priporu.

Ime Burma izhaja iz burmanske besede Bamar, ki izvira iz pogovorne besede za Mjanmar, obe pa se zgodovinsko nanašata na večinsko prebivalstvo Bamar (oz. Burmanci). Ime Burma je v uporabi vse od britanske kolonialne vladavine. Leta 1989 je vojaška oblast spremenila številne angleške prevode besed, ki izvirajo iz časa kolonializma, med njimi tudi ime državo. In tako so uvedle znova ime Mjanmar. Medtem ko večina držav sprejema ime Mjanmar, nekatere države, med njimi so ZDA, Velika Britanija, Avstralija in druge, še vedno naslavljajo državo z imenom Burma.
Če je bila nekdaj Mjanmar ena najbogatejših držav na Indokitajskem polotoku, pa je v zadnjih desetletjih postala ena najrevnejših, povrh vsega pa je še močno izolirana iz mednarodne skupnosti. Po letu 1992 je država začela spodbujati turizem, ki pa je zaradi negotovih političnih razmer, pa tudi pomanjkljive infrastrukture še v povojih. Letno tako državo, ki ima 56 milijonov prebivalcev, obišče okoli 750.000 turistov, ki pa imajo omejeno gibanje po državi, saj so nekateri predeli zanje zaprti.

Država je zelo raznolika, ne le geografsko, temveč tudi družbeno: po nekaterih podatkih je v državi kar 135 etničnih manjšin, raznolika pa je tudi verska podoba države, čeprav so v večini budisti in pripadniki kulture Bamarjev, ki tvorijo tudi večinsko prebivalstvo.

Foto: Tomaž Stubelj