Dubaj že zdaj velja za nakupovalno meko. Foto: EPA
Dubaj že zdaj velja za nakupovalno meko. Foto: EPA

Kompleks, po dubajskemu monarhu poimenovan Mohamed Bin Rašid City, se bo ponašal še z velikanskim parkom, zabaviščnim centrom Universal Studios, vrsto umetniških galerij in do sto hoteli.

Komercialni kompleks, neskromno imenovan "Nakupovalni center sveta" bo lahko sprejel do 80 milijonov obiskovalcev letno.

Načrti, ki jih je v soboto razkril šejk Mohamed, pomenijo velik preobrat za ta bližnjevzhodni emirat, potem ko je bil pred le tremi leti državni konglomerat Dubai World prisiljen sprejeti drastične ukrepe prerestrukturiranja dolga.

Pomemben turizem
Pri okrevanju je močno pomagala turistična industrija - obisk Dubaja je v prvih šestih mesecih leta zrasel za 10 odstotkov.

V zadnjih mesecih so poleg tega oživili še vrsto drugih ambicioznih gradbenih projektov, ki so jih morali pred tem postaviti na stranski tir. Med njimi je tudi 800 milijonov evrov vredna replika Tadž Mahala. Spet drugi, kot je, denimo, zabaviščni kompleks Dubailand, ostajajo odloženi.

Mesto se že ponaša s pokritim smučarskim letoviščem in najvišjim hotelom na svetu. Kot poroča Telegraph, pa še ni jasno, kako bo zadnji projekt financiran in koliko bo stal.