Ho Ši Minh je eno najbolj razvitih vietnamskih mest. Foto:
Ho Ši Minh je eno najbolj razvitih vietnamskih mest. Foto:
Vietnam - Ho Ši Minh
Vrvež na ulicah Ho Ši Minha.

Ho Ši Minh je bil do leta 1976, do ustanovitve Socialistične republike Vietnam, poznan pod imenom Saigon. Finančno in poslovno središče Vietnama ter gotovo najmodernejše vietnamsko mesto ima več kot sedem milijonov prebivalcev. Leži v južnem delu Vietnama ob delti reke Mekong.

Mesto nosi ime po nekdanjem vodji vietnamske komunistične partije in vodji upora japonski, francoski in ameriški okupaciji. V središču mesta si lahko ogledate mogočen kip Tran Hung Daoua, vojskovodje iz 13. stoletja, ki se je uspešno bojeval proti mongolskim osvajalcem, mogočne stavbe iz časa kolonializma, v katerih so mestna hiša, muzeji, pošta ... in katedrale.

Priložnost za spoznavanje vietnamske zgodovine
V vojaškem muzeju pa se obiskovalci lahko poučijo o vietnamski vojni. Na ogled so srhljive fotografije iz časa vojne. Poleg vojne pa je bilo mesto prizorišče protestov budističnih menihov s konca 50. let in začetka 60. let prejšnjega stoletja, ki so se bojevali proti diskriminaciji takratne vlade Južnega Vietnama pod vodstvom katoliškega premierja Ngo Dinh Diema.

Templji z bogato dediščino
Vreden ogleda pa je gotovo tudi taoistični tempelj iz 19. stoljetja, ki ga turisti množično obiskujejo. V templju imajo tudi bazen z želvami, ki so kot ene najstarejših bitij med najbolj spoštovanimi živalskimi vrstami na Kitajskem in v Vietnamu. V kitajski četrti Ho Ši Minha pa si lahko ogledate še več templjev, ki se ponašajo z bogato dediščino kitajskih priseljencev iz 18. in 19. stoletja. Vietnamska različica budizma Tam Giao (trojna vera) se je skozi stoletja razvila na podlagi medsebojnih vplivov budizma, konfucionizma, taoizma in vietnamskega animizma.

A. M.