Delavci že pospešeno gradijo hotele v Pekingu, saj se olimpijske igre hitro bližajo. Foto: EPA
Delavci že pospešeno gradijo hotele v Pekingu, saj se olimpijske igre hitro bližajo. Foto: EPA
Peking že nestrpno pričakuje največji dogodek v svoji zgodovini. Foto: EPA

Turistični delavci in organizatorji so prepričani, da bo 700 pekinškim hotelom uspelo sprejeti po pol milijona obiskovalcev na dan, toda 122 hotelov s tremi, štirimi in petimi zvezdicami, ki so najbližje olimpijskim prizoriščem, je že vsaj 70-odstotno zasedenih, saj so uradno osebje, pokrovitelji in mediji rezervirali že 30.000 sob.

Zasoljene cene
Hotelirji sporočajo: "Rezervirajte si prenočišče čim prej!", toda to je vse prej kot enostavno, saj na nekaterih spletnih straneh najbolj elitnih hotelov sobe ni mogoče rezervirati več kot eno leto vnaprej, drugi pa sploh še niso postavili cen. Toda pozor: najverjetneje boste plačali več kot dvakrat višjo ceno kot ob normalnih dneh! V nekaterih hotelih s tremi zvezdicami cene že presegajo 325 ameriških dolarjev na noč, v tistih s petimi zvezdicami pa se gibljejo od 500 do 775 zelencev.

Trenutno želi večina hotelov izkoristiti vsako priložnost za zaslužek. Najraje oddajajo sobe skupinam za najmanj 18 do 30 dni. Če bo pol leta pred začetkom iger na voljo še veliko nastanitvenih zmogljivosti, bodo morali postati bolj fleksibilni.

Koliko bo domačih obiskovalcev?
Organizatorji še ne vedo, koliko Kitajcev se bo odpravilo v Peking. 75 odstotkov od 7 milijonov vstopnic je namenjenih domačim obiskovalcem, vendar mestni uradniki pričakujejo manj kot 150.000 kitajskih gledalcev na dan. 17-dnevni spektakel se bo začel 8. avgusta 2008.

M. R.