Od divje zabave do budističnih templjev vas lahko popelje Bangkok. Foto: RTV SLO
Od divje zabave do budističnih templjev vas lahko popelje Bangkok. Foto: RTV SLO
Na eni strani mesta ogremen avtocestni križ ...
... na drugi strani mesta pa starodavna plavajoča tržnica.

Bangkok – znan po svojih neverjetnih nakupovalnih razsežnostih in divjem nočnem življenju, se zdi iz ljubljanske sivine že kar obljubljeno mesto, če ga seveda želimo doživeti kot povprečen turist iz zahodnih kultur. In kako pravzaprav zabave željni in grdega vremena naveličani turisti dojemajo glavno mesto Tajske?

Sladkobni čar
Prvi stereotip, ki pa ga tako prebivalci kot turisti želijo izpolniti, je tisti iz hita One Night in Bangkok. Neverjetno nočno življenje, kjer so vsi »crème de la crème« in kjer je vse dovoljeno, kjer je vse ceneje in kjer vsi strežejo gostu kralju. Vsekakor ima to mesto nek poseben utrip.

Ob prihodu iz klimatiziranega letališča bo prišleka v Bangkoku zajel gost sladkoben zrak in pričakal taksist v ciklamno roza taksiju – In divja noč v mestu se lahko začne. Poti lahko vodijo vse od prestižnih nakupovalnih centrov, pa do ogromnih tržnic, ki bi jih pri nas poimenovali "bolšjaki", kjer se baje najde vse; od ogroženih živalskih vrst, ki bodo ob srečnem tihotapljenju postale eksotični ljubljenčki, do ponarejenih dizajnerski izdelkov in še marsikaj vmes.

Ena noč v Bangkoku
Ko pa se zvečeri, se odprejo vrata nočnemu utripu, kjer prevladujejo tajska dekleta s svojimi ponudbami. In seveda bo vsakega povprečnega turista pot zanesla najprej na kakšno tekmo tajskega boksa, kjer se bo dodobra naužil krvi in robustnih prizorov, potem pa se bo odpravil na pingpong šov, kjer tajske striptizete razkazujejo svoje vrline.

Vsekakor je to tista bolj temačna, a za marsikoga privlačna stran tega mesta, ki sicer skriva precej zanimivosti. Dnevne poti bodo po Bangkoku vodile (v motorni rikši) vse od plavajoče tržnice do 45 dolge in 15 metrov široke ležeče Bude. In pa vsekakor mimo kraljeve palače, kjer se tisti bolj radovedni lahko ustavijo tudi v muzeju.

In ko je divjega Bangkoka, kjer se najde vse, od slonov na cesti do najdaljših limuzin, dovolj, še vedno ostane sever Tajske s plemeni, ki so poznana po dolgih vratovih, ali pa rajske plaže otočkov, kot so Koh Tao ali bolj znani Pi Piji.

L. Š.