Ta muzej se lahko pohvali z ne preveč običajnimi eksponati. Foto: Reuters
Ta muzej se lahko pohvali z ne preveč običajnimi eksponati. Foto: Reuters
Muzej odpira vrata
Pogled v eno od skromno opremljenih sob. Foto: Reuters

Objekt je bil zgrajen leta 1958 in meri kar 1.100 kvadratnih kilometrov. V njej je nastalo tako prva kitajska atomska kot hidrogena bomba. Bazo so sicer zaprli ob koncu osemdesetih let.

Temelj kitajskega patriotizma
"Ljudje so se leta in leta spraševali, kako izgleda to mesto pod zemljo, zdaj pa imajo priložnost, da si to lahko ogledajo tudi na svoje oči," pripoveduje predstavnik baze Žu Šimin in vzneseno dodaja: "Bazo bomo preuredili v pravi turistični kraj in bo s tem postala temelj za naš patriotizem."

Centrala baze leži devet metrov pod zemljo. Zgrajena je iz betona, v času delovanja pa je vsebovala laboratorije, električne generatorje in ostale komunikacijske naprave.

V bližini bodo gradili hotele
Turisti si bodo lahko ogledali sobe, ki so zdaj večino prazne, v muzeju pa bodo lahko videli staro tehnologijo, obleke in celo prehrambene bone. Šimin je pri tem dodal, da bodo v bližnjih mestih zgradili nekaj hotelov, ker pričakujejo, da se bodo turisti množično odzvali na odprtje objekta.

Odprtje baze je presenetljivo, saj je Kitajska znana, da vse kar je povezano z orožjem, državo in njeno varnostjo skrbno varuje.

Ana Jurc