V malezijski prestolnici so za začetek namestili 23 novih stranišč. Foto: Reuters
V malezijski prestolnici so za začetek namestili 23 novih stranišč. Foto: Reuters
Novo stranišče
Sodobna javna stranišča bodo postavili po vsej državi. Foto: Reuters

Straniščne navade pri Malezijcih so kronično slabe, kar še posebej moti turiste, ki se pritožujejo nad umazanostjo in se čudijo, da na straniščih ni toaletnega papirja in mila. Oblasti so zato sprožile kampanjo za novo "narodno kulturo stranišč" in že poleti v ta namen organizirale državno razstavo stranišč.

Pred začetkom leta 2007, ki so ga posvetili turizmu in poimenovali Obiščite Malezijo, so v prestolnici Kuala Lumpur te dni postavili napredna samočistilna javna stranišča.

Klimatizirana stranišča imajo samodejni čistilnik, ki opere, zdrgne in posuši školjko po vsaki uporabi, na vsakih pet obiskovalcev pa se očisti še celoten prostor. Cena obiska je 0,28 dolarja.

Ob odprtju enega od stranišč je bil navzoč tudi namestnik premierja Nadžib Razak, ki je govoril o prednostih čistih stranišč, in rojake pozval, naj se pri tem zgledujejo po higiensko visoko zavednih Japoncih. Ti veliko pozornosti namenjajo predvsem vzgoji otrok, ki jih že zgodaj učijo o pomembnosti higiene in kako vzdrževati čistočo stranišč.

Razak je dejal, da snažnost na straniščih kaže razvitost države in stopnjo njene civiliziranosti.