Pogled iz vesolja na polotok številnih zakladov. Foto:
Pogled iz vesolja na polotok številnih zakladov. Foto:
Vulkan Kronotski
Kronotski je nazadnje izbruhnil leta 1929. Foto: EPA
Kamčatska panorama
Kamčatska panorama, ki jo še zdaj videvamo po zalivih polotoka. Foto: EPA

Daleč stran od Moskve skrivajo Rusi nekoč strogo zaprto območje, ki ga je Unesco uvrstil na seznam svetovne naravne dediščine - polotok Kamčatka. Sibirski polotok je še najlažje dosegljiv od več kot 8 tisoč kilometrov odaljene ruske prestolnice z redno letalsko linijo, zahtevnejše je potovanje s transibirsko železnico na ruski Daljni vzhod in nato še skok s celine s pomočjo trajekta.

V notranjost med vulkane
Iz največjega mesta polotoka, ki je kar 30-krat večji od Slovenije, a ima le slabega pol milijona prebivalcev, se s preizkušenim in trpežnim KAMAZ-om (tovornjakom) podamo v notranjost, kjer se med še 29 delujočimi vulkani skriva eden izmed najlepših vulkanov na svetu - Kronotski. Ognjenik je popolnoma pravilnih oblik, osupljiv stožec se dviga dobrih tri tisoč metrov visoko in ga prekriva večni led.

Prepolno življenja
Čeprav lahko deluje pokrajina neprijazno, se Kamčatka ponaša z izredno pestrim živalskim in rastlinskim svetom. Še posebno doživetje je ribolov v bistrih rekah, kjer kar mrgoli lososov. Večer se z domačini ob tabornem ognju in vodki zlahka prevesi v dan.

Hladna vojna zaznamovala polotok
Zaradi strateške in obmejne lege je bila pokrajina med hladno vojno zaprto vojno območje, kjer je imela svoja oporišča predvsem mornarica, bila pa je tudi ciljno območje za medcelinske rakete med njihovim testiranjem. Zato so še zdaj nekatera področja nedostopna za tujce in tudi Ruse s celine.

Smučanje z ledenikov
V zadnjem času se turizem zelo razvija in ena imed zanimivejših ponudb je smučanje z neomadeževanih vršacev, kamor te zapeljajo kar s helikopterjem. Popotovanje po Kamčatki še spremlja pridih pustolovščine, torej le pogumno na ruski Daljni vzhod.

T. G./RTV SLO