Letališče je s središčem Bangkoka odlično povezano z avtocestami, v prihodnje pa bo še s hitro železnico. Foto: EPA
Letališče je s središčem Bangkoka odlično povezano z avtocestami, v prihodnje pa bo še s hitro železnico. Foto: EPA
Gre za eno najsodobnejših in največjih letališč za svetu. Foto: EPA
Število potnikov naj bi se v treh letih povečalo na 60 milijonov. Foto: EPA

V tajski turistični zvezi so prepričani, da je odprtje letališča Suvarnabumi, ki se ponaša z največjih potniškim terminalom na svetu, zgodovinska prelomnica za tajski turizem in na splošno za razcvet gospodarstva v državi. Turistični delavci so mu nadeli atraktiven naziv "Gateway to Asia" oz. "Vstopna vrata v Azijo", saj predvidevajo, da se bo število potnikov, ki jih letališče sprejme in odpravi, v treh letih povečalo s 45 na 60 milijonov.

Gradnja celotnega kompleksa je stala štiri milijarde dolarjev, njegova zmogljivost pa je 100 milijonov potnikov letno. Trenutno sta v uporabi dve vzletno-pristajalni stezi, tretjo naj bi začeli graditi kmalu, v načrtu je še četrta. V bližnji prihodnosti bodo zgradili še posebni terminal za nizkocenovne letalske družbe, saj ravno ta del v letalski industriji doživlja največji vzpon. V dveh letih bo dokončana tudi hitra železniška povezava s središčem Bangkoga.

Velike dimenzije
Letališka zgradba se ponaša z 20.000 kvadratnimi metri površin za brezcarinske trgovine, petimi čakalnicami za poslovne potnike in petimi za potnike v prvem razredu. Ima velikanski tranzitni prostor za tiste, ki v Bangkoku čakajo na nadaljevanje potovanja v druge azijske države ali na primer v Avstralijo. Okrog terminalov je 120 parkirnih mest za letala, od tega 51 stalnih in 69 premičnih. Pet jih je zgrajenih posebej za Airbusovega velikana A380. Letališče je sposobno v eni uri odpraviti 76 letal.

Letališče je v skoraj stoodstotni državni lasti in so ga odprli 28. septembra letos. Vso opremo s starega letališča Don Muang so preselili v 12 urah, pri čemer je pomagala tudi vojska s svojo transportno opremo. Zadnje letalo s starega letališča je poletelo proti Pekingu 28. septembra ob 1.45 po krajevnem času, prvo pa je na novem pristalo tovorno letalo nemške Lufthanse. Staro letališče ne bodo popolnoma zaprli, ampak bo v uporabi za nekaj čarterskih poletov in urjen je posadk.