Vragolijam ljubkih živalic v Svetem gozdu opic se obiskovalec pošteno nasmeje. Foto: EPA
Vragolijam ljubkih živalic v Svetem gozdu opic se obiskovalec pošteno nasmeje. Foto: EPA
Riževe terase
Čudovit pogled na neskončna riževa polja. Foto: www.bali-paradise.com
Kdor ljubi lenarjenje, si tu lahko da duška. Foto: www.bali-paradise.com
Če boste odpotovali na Bali, si nikar ne pozabite ogledati tamkajšnjih tradicionalnih predstav. Foto: www.bali-paradise.com

Lahko se odpravite v eno izmed letovišč na južni obali otoka in počitnice preležite pod palmo, lahko pa se seveda odpravite raziskovat otok. Zanimivosti in znamenistosti je tukaj na pretek - lahko občudujete neskončne riževe terase in pridne delavce, obiščete eno izmed številnih tradicionalnih predstav z maskami, si ogledate še vedno aktivni vulkan Batur ali pa preprosto posedate na ulici in opazujete domačine.

Sveti gozd opic
Eden izmed najprijetnejših načinov za preživljanje dneva pa je obisk Svetega gozda opic. To je naravni gozdni rezervat, odprt za obiskovalce, kjer prosto živi na stotine opic. Navajene so človeške bližine in zato niso niti najmanj plašne, prej nasprotno. Pogosto se namreč zgodi, da male opice opazujejo, kje ima obiskovalec skrite razne oreške, ki jih kupi pri vhodu v park, nato pa mu skočijo v naročje in začnejo same odpirati žepe in torbice. Opice turistom zelo rade ukradejo tudi plastenke z vodo in naredijo nekaj požirkov. Dame, ki ste se v hotelskih frizerskih salonih odločile za frizuro s kitkami, pa raje ne hodite v opičji gozd brez pokrivala. Opice so namreč izredno navdušene nad pisanimi barvnimi kroglicami, ki so na koncu vsake kitke, in kaj lahko se zgodi, da vam na glavi in ramenih pristane nekaj opic, ki vas veselo vlečejo za lase.

Malica z drevesa
Tudi v balijskem živalskem vrtu lahko preživite zanimiv dan, še posebno, ko vam okrog vratu obesijo večmetrskega pitona in tako nastane zanimiva slika za družinski album. Čudovita izkušnja je tudi, ko se s katamaranom odpravite na izlet po morju, opazujete delfine pri njihovi igri, nato pa se zasidrate pred samotno rajsko plažo in si za malico utrgate banano naravnost z drevesa.


Pazljivo pri odločitvi
Nikar se ne odpravite na Bali v zimskem deževnem obdobju, saj takrat več dni zapored lije kot iz škafa. Če slabo prenašate visoko stopnjo vlage, pa se raje izognite potovanju tudi v dnevih pred deževnim obdobjem - takrat je stopnja vlažnosti namreč tako visoka, da boste ves čas imeli občutek, da hodite po topli juhi.Zeblo vas na Baliju ne bo nikoli, saj se dnevne temperature gibljejo med 27 in 32 stopinjami Celzija. Nikar se ne odločite za Bali, če slabo prenašate dolge polete. Indonezija je zelo daleč in kaj lahko se zgodi, da bo potovanje z vsemi zamudami in postankom za gorivo trajalo kar polnih 24 ur. Če ste ljubitelj pečenk in krač, se pripravite na to, da boste med počitnicami na Baliju izgubili kar nekaj kliogramov. Osnova tamkajšnje kuhinje je namreč riž z različnimi vrstami zelenjave in začimb. Na voljo so sicer tudi ribe, a previdno, če ste vajeni naših jadranskih - skupno jim je namreč samo to, da pripadajo isti živalski vrsti, okus in vonj pa sta povsem različna. Šok lahko na Bailju doživite tudi vsi tisti, ki slabo prenašate žuželke in kuščarje. Lahko se namreč zgodi, da bo mali kuščar na baldahinu vaše postelje prva stvar, ki jo boste v svoji hotelski sobi zagledali, ko boste odprli oči.

Presodite sami
Skratka, če lahko vzamete v zakup cela dva dni v leteči škatli, razne moteče živali, riž vseh barv vsak dan na krožniku, visoko vročino z vlago - no, potem bodo počitnice na Baliju zagotovo ene najlepših v vašem življenju.

T. H.