Skalnate grobnice. Foto: Wikipedia
Skalnate grobnice. Foto: Wikipedia

CNN-ov dopisnik David Stanley, ki je kot strokovnjak za Bližnji vzhod prepotoval prav vse države tiste regije, v svojem nedavnem prispevku poje prave hvalospeve Iranu, kako prijazni in gostoljubni da so vsi, hkrati pa da tu ni pouličnih nadlegovalcev, ki so vseprisotni v kakem Egiptu. Poleg tega se država ponaša z izjemnim arheološkim bogastvom, palačami, vrtovi in urbano panoramo, ki jo polnijo minareti.

"Ali bo izvolitev Rohanija za predsednika Irana spodbudila turizem v državi, se bo še pokazalo, a njegova zmerna notranja in zunanja politika vsekakor obetata," piše Stanley. Iran je sicer v zadnjih treh mesecih obiskalo več kot milijon tujih turistov, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Odvračanje od potovanja
Stanley sicer priznava, da so stvari v Iranu, ki jih popotnik morda ne bo vajen. Država se ravna po šeriatskem pravu, a je ta bolj zmerne narave. Ženske si morajo pokrivati lase (tudi na fotografiji, ki jo pošljete za turistični vizum), alkohol pa je prepovedan. Poleg tega, pravi Stanley, te bodo prav gotovo znanci in svojci pred potovanjem skušali odvrniti od dotične destinacije, češ da ni varna. Na odobritev vizuma včasih čakaš tudi mesec dni, a je ta skoraj vedno odobren brez vprašanj.
In: "Potem so tu navadno še zlovešča, a, po mojih izkušnjah, pretirana opozorila zahodnih vlad pred potovanjem v državo. Medtem ko Velika Britanija odsvetuje vsa potovanja v Iran, ZDA zgolj predlaga, naj njeni državljani 'skrbno razmislijo o tveganjih'. Tudi pretirano previdna svarila kake vaše zaščitniške tete ne pomagajo."

A kdor se tudi po vsem tem poda v Iran, o svojih izkušnjah v državi govori le o presežnikih. Ali, kot je lani v MMC-jevi spletni klepetalnici po vrnitvi iz Irana povedal Večerov novinar in predsednik društva novinarjev Matija Stepišnik: "Gledati Iran brez hladnega, togega režima birokratske teokracije, kolikor je to mogoče, pomeni, da vidite fantastično družbo z dolgo tradicijo." In še: "Obisk mi je odprl vrata v svet, kjer mladi underground bendi v prašnih skladiščih na robu mesta "nažigajo" največje svetovne hite, kjer v zavetju domačih dnevnih sob ljudje razpravljajo o političnih svoboščinah, gledajo alternativne filme, ki so sicer prepovedani ... Vse ostalo, kar beremo, gledamo od tukaj, je le zelo površinska slika Irana."
Od draguljev do palač
Med vrhunci so ognjeni tempelj Zoroastrian v Jazdu, kjer naj bi ogenj gorel že vse od leta 470. Jazd, na svileni poti proti osrednji Aziji, se ponaša tudi z eno najbolje ohranjenih srednjeveških četrti na Bližnjem vzhodu. Portal mošeje Jame z dvema minaretoma pa je najvišji v državi.

V Teheranu turisti radi obiščejo Narodni muzej draguljev, ki med drugim hrani 182-karatni diamant Darja e Nur in Pavov prestol, posut s smaragdi, safirji in biseri. V prestolnici ne smete spregledati veličastnih palač Golestan, Nijavaran in Sa'd Abad.

Potem je tu Isfahan s svojim trgom Imam, ki naj bi bil drugi največji tovrstni urbani prostor na svetu po trgu Nebeškega miru v Pekingu. Ob trgu se dvigajo veličastni mošeji Lotfolah in Šah, sedemnadstropna palača Ali Kapu in vhodni portal na orjaški bazar Bozorg. Nedaleč stran si lahko v palači Čehel Sotun ogledate freske iz 16. in 17. stoletja. Južno od reke Zajandeh s tremi kamnitimi mostovi iz 17. stoletja se dviga armenska katedrala Vank.

V mestu Širaz je ohranjenih nekaj najbolj veličastnih vrtov, zgodovinskih stavb, mošej in tržnic v državi, od tam pa je le kaka ura do Perzepolisa, kjer so bile do 30. let prejšnjega stoletja pod peskom zakopane ruševine te starodavne perzijske prestolnice, ki jo je v 8. stoletju uničil Aleksander Veliki. Nedaleč stran leži Nakš e Rostam s skalnatimi grobnicami perzijskih kraljev Dariusa I. in II., Kserksesa ind Artakserksesa.

Vse več turistov
Število turistov v Iranu sicer kljub vsemu negativnemu poročanju o državi v zadnjih letih vztrajno raste, vlada pa si je zadala, da bo v naslednjih šestih letih državo obiskalo več kot 20 milijonov turistov letno. Britanski Telegraph je nedavno pisal, da britanske turistične agencije, ki se specializirajo za bolj avanturistična potovanja, upajo, da bo z izvolitvijo Rohanija London kmalu umaknil svarilo pred potovanjem v državo, saj vidijo v Iranu velik potencial in že zdaj ponujajo potovanja na to destinacijo.

Navsezadnje je bil Iran v 60. letih za celo generacijo pustolovskih britanskih popotnikov ena ključnih držav na poti do Indije na t. i. 'hipijevski poti', a po islamski revoluciji leta 1979 je število obiskovalcev drastično upadlo.
Mimogrede, najhitreje in najceneje lahko v Teheran poletite s Turkish Airlines prek Carigrada. Letalska vozovnica iz Benetk vas bo stala okoli 400 evrov.