Skupno naj bi na goro do zdaj splezalo okoli 2.000 ljudi. Foto: EPA
Skupno naj bi na goro do zdaj splezalo okoli 2.000 ljudi. Foto: EPA
Ken Noguči na Mount Everestu
Japonski študent naj bi bil najmlajši človek, ki je osvojil Mount Everest. Foto: EPA

Predsednik Nepalske plezalne zveze Ang Tšering Šerpa je dejal, da bo končno število še višje, saj naj bi bilo pod goro oziroma na njej še nekaj ekstremnih plezalcev, ki svojega podviga še niso končali. Po njegovih besedah naj bi z nepalske strani letos na goro splezalo 239 ljudi, ostali pa naj bi se na najvišji svetovni vrh odpravili iz Tibeta.

Kot kaže, je osvajanje tega vrha v zadnjem času zelo priljubljeno, saj je bil zadnji rekord osvojen lani, ko je na goro splezalo 470 ljudi.

Večina plezalcev, ki se odpravi na Mount Everest, to stori v spomladanskem času, še preden se začne monsunsko deževje. Samo nekaj deset plezalcev se na pot odpravi v kakšnem drugem letnem času.

Šerpa je dejal, da sta mu podatke o številu plezalcev posredovali Azijska agencija za treking in Kitajska gorska zveza.

Od leta 1953, ko sta na vrh prvič splezala Sir Edmund Hillary in Tenzing, naj bi najvišjo goro sveta osvojilo okoli 2.000 ljudi, med njimi je bil najstarejši 71-letni Japonec, osvojil pa ga je tudi plezalec z umetno nogo in neki najstnik. Zgodovinarji menijo, da je več ljudi vrh osvojilo več kot enkrat, zato je po njihovem mnenju število uspešnih vzponov na vrh še višje.

Med plezanjem na Mount Everest sta v tem času umrla 202 človeka.

M. R.