Domačini za obisk najbolj priporočajo mesec marec, ko se začne sezona nabiranja čajnih listov. Foto: EPA
Domačini za obisk najbolj priporočajo mesec marec, ko se začne sezona nabiranja čajnih listov. Foto: EPA
Mesto Darjeeling in v ozdaju gora Kangčendzenga. Foto: EPA

V letoviških hišicah, v katere so se v vročih in monsunskih poletnih mesecih nekoč umaknili britanski kolonialisti in so zdaj preurejene v luksuzne apartmaje, zdaj turisti doživljajo spokojne trenutke ob pitju čaja.

Poleg pitja čaja tudi avanture
Na čajnih plantažah ob vznožju Himalaje v zveznih državah Zahodni Bengal in Assam lahko turisti spoznajo celoten proces - od nabiranja čajnih listov do njihove obdelave - in si nato na verandi privoščijo šampanjec med čaji (sorta darjeeling) ali pa konjak med čaji (sorta assam). Vse to še popestri pogled na zimzelene gozdove, eksotične rastline, žuboreče potoke, slapove in prečudovite sončne zahode.

Svojo "čajno" izkušnjo lahko turisti obogatijo še s pohodi v tropskih gozdovih, raftanjem na gorskih rekah, ribarjenjem, plezanjem ali pa se ob svežem gorskem zraku preprosto prepustijo mirnemu občudovanju najvišje indijske gore in tretje najvišje na svetu Kangčendzenga, ki se z 8.586 metri dviga nad mestom Darjeeling.

S turizmom nad krize
Turizem je tudi način, da si domači obiralci čajnih listov zagotovijo dodaten vir prihodka in tako prebrodijo krize, ki jih povzročajo padci cen na svetovnih trgih, nepredvidljive vremenske razmere ali težave na trgu delovne sile.

Indijska industrija čaja zaposluje več kot milijon ljudi in od tega ženske predstavljajo polovico delovne sile. Čajni grmički se razprostirajo na 523.000 hektarih, na katerih se letno pridela 980 milijonov kilogramov čajnih listov, od česar gre 200 milijonov kilogramov za izvoz.

G. V.