Turisti v Severno Korejo ravno ne derejo, je pa številka v zadnjih letih močno poskočila. Foto: Reuters
Turisti v Severno Korejo ravno ne derejo, je pa številka v zadnjih letih močno poskočila. Foto: Reuters
Tujce fascinira ta fascinantna država. Foto: Reuters
Ena izmed pridobitev je tudi zloglasni hotel v obliki piramide, ki ga gradijo že leta in leta. Foto: Reuters

Ne da bi objavil kakšne številke, je Pjongjang sporočil, da število turistov od leta 2000 konstantno raste, znatno pa je poskočilo po letu 2009.
Za porast se ima država zahvaliti mnogim znamenitostim, vključno z "dih jemajočimi dosežki, ki jih je v zadnjih letih ustvarila država v prizadevanju, da bi zgradila cvetočo socialistično družbo", so sporočile oblasti.

Ena bolj zanimivih fotoreportaž iz Severne Koreje v zadnjem času je uspela švedskemu fotografu Christianu Åslundu. Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Pjongjang ceni tudi, da so obiskovalci ob vrnitvi domov prek družbenih omrežij širili dober glas o svoji severnokorejski izkušnji. Britanska agencija Regent Holidays, ki ponuja potovanja v državo, poroča o velikem zanimanju britanskih turistov za Severno Korejo. Številke so se v zadnjih treh letih več kot podvojile, vrhunec pa doživele aprila 2012, ko je agencija ponujala štiri potovanja ob 100. obletnici rojstva Kim II Sunga.

Letos so zaradi velikega povpraševanja svojo ponudbo še razširili, tako da lahko zdaj z njimi obiščete tudi bolj odročne konce države, kot so prostotrgovinska cona Rajin-Sonbong, Čongdžin, obalni Kjongsong in prelepo Mt. Čilbo, poroča Telegraph.

Velik porast zanimanja za to potovanja v Severno Korejo je zaznati celo med Američani, ki niso ravno v najboljših odnosih z režimom v Pjongjangu. Potovanja ponuja agencija iz New Jerseyja Uri Tours, ki prav tako poroča o rekordnem številu interesentov, med drugimi so prejšnji mesec v Severno Korejo popeljali nekdanjega košarkarskega zvezdnika Dennisa Rodmana.

Letos pričakujejo, da bodo vizume odobrili 500 strankam, kar je petkrat več kot leta 2009, ko se je država odprla za tuje obiskovalce, ki kljub navdušenju priznavajo, da se v Severni Koreji ne počutijo ravno "100-odstotno lagodno".

Križarjenje do golfa
Ena od severnokorejskih turističnih pobud leta 2011 je bilo križarjenje od Kitajske do letovišča Diamond Mountain, znanega po golfu. Križarjenje je pred tem potekalo iz Južne Koreje, saj sta dobro desetletje državi družno upravljali gorato obmejno letovišče Mount Kumgang, a je Seul ta spravitveni projekt leta 2008 ustavil, potem ko je severnokorejski paznik do smrti ustrelil južnokorejskega turista.

Še vedno pa Severna Koreja ni ravno najbolj odprta do turistov (še zlasti, če so ti novinarji ali fotografi).
Električni izpadi so pogosti, protiameriška propaganda je precej prisotna, fotografiranje je močno omejeno in oblasti nimajo veliko tolerance do tistih, ki skušajo na skrivaj posneti še kaj drugega kot gore ali veličastne spomenike v Pjongjangu.