Zid, ki ga vsako leto obišče okoli 10 milijonov turistov, je leta 1987 zaščitil Unesco. Foto: EPA
Zid, ki ga vsako leto obišče okoli 10 milijonov turistov, je leta 1987 zaščitil Unesco. Foto: EPA
Kitajski zid
37 odstotkov zidu je povsem uničenih, dobro ohranjenih oz. obnovljenih pa je 22 odstotkov mogočne kamnite strukture. Foto: EPA
Zid objokovanja, Jeruzalem
Zid kot turistična znamenitost pravzaprav sploh ni redek pojav. Med znamenitejše sodijo še npr. zid objokovanja v Jeruzalemu (na sliki) ali berlinski zid. Foto: EPA

Legendarni kitajski zid je najdaljša struktura, ki jo je zgradil človek. 6.352 kilometrov dolgo kačo imenujejo Kitajci "zid 10.000 lijev". Li je tradicionalna kitajska dolžinska mera, ki označuje dolžino okoli 500 metrov, število deset tisoč pa je v starodavni krajevni simboliki metafora za zelo, zelo veliko količino.

Začetek gradnje že pred 25 stoletji
Zametke kitajskega zidu so začeli graditi že v petem stoletju pred našim štetjem. Njegov najbolj znameniti del je bil postavljen med leti 220 in 200 pred našim štetjem, kar je tik pred nastopom legendarne dinastije Han. Gradnja je potekala v obdobju, ki ga zgodovinarji imenujejo obdobje vojskujočih se držav, postaviti pa so ga dale države Qi, Yan in Zhao, da bi se zavarovale pred vpadi sovražnikov. Prvotni zid je bil narejen iz zemlje, lesa in kamnov, zato je zid mestoma že povsem uničen.

K obnovi prispevala dinastija Ming
Znameniti zid je znova zaživel v obdobju dinastije Ming v 15. stoletju, ko se je dinastija želela zaščititi pred vpadi mongolskih plemen na zahodu. Zid iz tega obdobja je bil bistveno trdnejši in stabilnejši, saj so arhitekti uporabljali kamen in opeko. Slednja je precej olajšala gradnjo, saj je bila enostavna za obdelavo in lahka za prevoz.

Ponos sodobne Kitajske
Zid je ponos sodobne Kitajske in najbolje obiskana turistična znamenitost v državi. K njegovi uveljavitvi je prispeval tudi Mao Cetung, ki je dejal, da bi ga moral obiskati vsak pravi Kitajec.

Poleg zoba časa sicer danes zid načenjajo obiski številnih turistov in neodločenost krajevnih oblasti za njegovo obnovo. Neodgovorno so se obnašali tudi kmetje iz okoliških vasi, ki so kamne iz zidu včasih uporabljali kot material za gradnjo lastnih domov.

Zid, viden iz vesolja?
Z zidom je povezana tudi legenda, češ da je edini zemeljski objekt, ki je s prostim očesom viden iz vesolja. Legenda ne drži, ker je največja širina zidu 15 metrov, in je zid iste barve kot kamnita narava v njegovi okolici. Je pa precej verjetno, da je viden še nekaj deset kilometrov visoko v atmosferi.