Ibizo številni asociirajo s klubsko kulturo. Foto: Pixabay
Ibizo številni asociirajo s klubsko kulturo. Foto: Pixabay

Skoraj 75 odstotkov od 147.000 prebivalcev Ibize služi s turizmom – neposredno ali posredno. Poleg razvpite scene nočnih klubov so tu še hoteli, Airbnbji, restavracije, bari, trgovine, taksiji in drugi posli, ki obstajajo skoraj predvsem zaradi klubske scene. A nad vsem tem zdaj visi velik vprašaj, saj klubi zaradi ukrepov proti širjenju virusa že odpovedujejo tudi poletno sezono, poroča Guardian.

Do zdaj so Hi Ibiza, Ushuaia, Amnesia in Eden vsi odpovedali za maj napovedane dogodke. Znameniti klub Pacha je gostil virtualni housezabave z obljubo "#vidimosekmalu" in kako bosta Pacha in Ibiza po vsem tem videti še lepše.

75 odstotkov otočanov tako ali drugače živi od turizma. Foto: Pixabay
75 odstotkov otočanov tako ali drugače živi od turizma. Foto: Pixabay

Kampanja Move Your Spring (Premakni svojo pomlad), lansirana prejšnji mesec, spodbuja dopustnike, naj prestavijo svoje rezervacije, pri čemer nekateri kot potencialno rešitev navajajo podaljšanje sezone v november. A ni videti obetavno: španski premier Pedro Sánchez je prejšnji teden napovedal postopno in previdno rahljanje ukrepov v "novo normalnost", rahljanje, ki naj bi trajalo dva meseca. A pod pogojem, da se bodo ljudje držali vseh omejitev – in nočni klubi zagotovo niso med prioritetami za ponovni zagon.

Slavni britanski didžej Pete Tong Ibizo obiskuje od konca 80. let in vse od leta 1991 ni zamudil ene sezone. "Delam v zaodrju Pache in mislim, da smo praktično vsi do zdaj že sprejeli, da letošnje sezone ne bo, vsaj ne take, kot smo je vajeni. Samo še nekaj je takih, ki mislijo, da se bo zgodil čudež," je povedal za Guardian. Tong pravi, da bi se morda manjši klubi sicer lahko odprli, a le z lokalnimi didžeji.

Čakanje na čudež

Da bi letos Ibiza še imela kaj od sezone, je v resnici malo verjetno. Kako bi klubi zagotovili ohranjanje medsebojne razdalje? Koliko letalskih družb bo sploh letelo na otok? Koliko ljudi bo sploh hotelo leteti v tem času? In – ali sploh bodo imeli finančna sredstva? "Večina obiskovalcev Ibize so Britanci, Nemci, Nizozemci, iz delovnega razreda, ki ne bodo imeli denarja in bodo, jasno, zelo skeptični do potovanj v tujino to poletje," je povedal Ed Karney, direktor agencije Grade Management, katere dejavnosti so praktično povsem zastale, saj izvajalci, ki jih zastopajo, ne morejo nastopati.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dodatno težavo Ibizi predstavlja to, da so številni, ki delajo na otoku, samozaposleni in čez zimo živijo od poletnih dohodkov. Španska vlada sicer je zagotovila določeno podporo za samozaposlene, a na Ibizi pozimi veliko teh samozaposlenih svoje SP-je zamrzne, da jim ne bi bilo treba plačevati prispevkov, ko mirujejo. Kar pa tudi pomeni, da niso upravičeni do vladne pomoči.

Karitas poroča o dolgih vrstah za pakete brezplačne hrane, številne druge dobrodelne organizacije poročajo o skokovitem porastu prošenj za pomoč. "Ibiza ima stran, ki je ljudje običajno ne vidijo – tisto, kjer so se ljudje že zdaj komaj preživljali," razlaga Rakhee, 38-letna zasebna kuharica, ki dela na Ibizi od leta 2014. "To je lahko zelo težek otok, če hočeš tu živeti, še posebej pozimi."

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Čarobni otok

Leah Timmins, direktorica agencije Decadance, zastopa 38 plesalk, ki nastopajo po vseh večjih klubih na otoku. Te plesalke bodo prve, ki jih bodo odrezali, ko bodo morali klubi krčiti stroške. "Strašljivo je, ker so najemnine oderuške. Za pet mesecev moraš to požreti in nekako preživeti. V Londonu lahko raztegneš svoje dohodke čez vse leto in preživiš, a kako naj zdaj ljudje brez teh petih mesecev plačujejo do 1400 evrov mesečne najemnine za sobo?"

Ibizi so sicer številni očitali napihovanje VIP-kulture in da zapostavlja lokalne izvajalce na račun velikih tujih didžejev. Čezmerni turizem je tudi močno načel ekosistem otoka, še posebej obalo.

A ker otočane čaka najtežje poletje njihovih življenj, številni zdaj računajo na agencije in izvajalce, ki so soustvarjali Ibizo, da jim bodo zdaj ponudili podporo. "Ibiza je v svoji zgodovini doživela že veliko kriz, številni so nad otokom pred leti že obupali, misleč, da je konec z njim," pravi Nicola Benedetti – Nick Love, menedžer in direktor kluba DC-10. "A se bo znova dvignila, tudi po pandemiji, in dokazala, da je in je vedno bila čaroben otok."