Kot kažejo rezultati ankete, za katero stoji humoristična (in precej sporna) knjižna zbirka Crap Towns (v prostem prevodu Usrana mesta), je mesto v grofiji Hertfordshire 38 kilometrov severozahodno od Londona po grdoti med drugim premagalo Slough, Bracknell in Birmingham.
V anketi je glasovalo več kot 3.000 uporabnikov, Hemel Hempsted pa je po zelo počasnem začetku nazadnje prejel 785 glasov.

"Točno vem, zakaj se je Hemel v anketi odrezal tako dobro. Enkrat sem bil tam. In enkrat je bilo več kot zadosti," je za Telegraph povedal Sam Jordison, eden izmed avtorjev raziskave.

Hemel Hempstead je zrastel po drugi svetovni vojni kot t. i. "novo mesto" in danes šteje okoli 85.000 prebivalcev.

Prva izdaja zbirke Crap Towns, izdana leta 2003, se je prodala v več kot 100.000 izvodih in je vzbudila kar nekaj ogorčenja med prebivalci izpostavljenih mest, vključno z nekdanjim konservativnim vodjo Michaelom Howardom, čigar volilno okrožje Hythe in Kent je pristalo na četrtem mestu.
Takrat je bil za najgrše mesto proglašen Kingston upon Hull, leto pozneje pa je naziv pripadel Lutonu. Lestvico so po devetih letih premora ponovno uvedli - menda na željo javnosti.
Najgrša mesta:
1. Hemel Hempstead (785 glasov)
2. Luton (592)
3. Slough (352)
4. Bracknell
5. Birmingham
6. Camberley
7. Coventry
8. Cumbernauld
9. Hatfield
10. Gateshead
Najdolgočasnejša mesta:
Banbury
Boston
Bury St Edmunds
Burnham Market
Camberley
Chipping Norton
Fort William
Hatfield
Leamington Spa
Maidenhead
Rhyl
Thetford