Vernazza, eden izmed petih delov Cinque Terre. Foto: AP
Vernazza, eden izmed petih delov Cinque Terre. Foto: AP

še obstajajo, gre mestom v Italiji naravnost odlično in se morajo ukvarjati z zmanjšanjem navala gostov.

Cinque Terre je 18 kilometrov dolg pas severozahodne obale Ligurskega morja s številnimi zalivi in plažami. Cinque Terre ali v prevodu Pet vasi sestavlja pet živobarvnih vasi, ki se ukvarjajo z ribolovom in na leto gostijo več kot 2,5 milijona turistov. Od leta 1997 so uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine. Število obiskovalcev je v zadnjem času postalo preveliko in preveč obremenjujoče za krajevno prebivalstvo.

Prebivalci se pritožujejo, da njihove vasice vsak dan dobesedno preplavijo radovedni turisti. Zato se je upravitelj narodnega parka odločil, da v letu 2016 ta številka ne bo smela preseči 1,5 milijona obiskovalcev. Ceste, ki vodijo do vasic, že opremljajo z napravami, s katerimi bodo preštevali potnike, namenjene v tisto smer.

Z aplikacijo bo mogoče preveriti število obiskov
Ko bo določeno število doseženo, bodo ceste enostavno zaprli. Vstopnice za ogled območja bo odslej treba kupiti prek spleta, na voljo pa bo tudi aplikacija, kjer bo mogoče preveriti, katere vasice so še na voljo za obisk.

"Do poletja bomo imeli podatke, ki jih potrebujemo za spremljanje, koliko turistov se lahko glede na vremenske razmere poda na določeno pot," je dejal predsednik parka Vittorio Alessandro. Dodal je, da se je tamkajšnjim prebivalcem odločitev zdela sicer malo nenavadna. "Res je čudno, predvsem če se zavedamo, da večina turističnih delavcev po svetu komajda še sploh obstaja."

Število turistov na tem predelu je v zadnjih letih močno naraslo. Eden izmed glavnih razlogov so podjetja, ki organizirajo križarjenja in v svoje postojanke uvrščajo veliko več italijanskih krajev, saj nekatere preostale sredozemske točke, recimo Tunizija, zaradi terorističnih napadov niso več tako privlačne.