Navijači danske nogometne reprezentance so se že zbrali tudi v Južnoafriški republiki, kjer spodbujajo svoje junake. Foto: EPA
Navijači danske nogometne reprezentance so se že zbrali tudi v Južnoafriški republiki, kjer spodbujajo svoje junake. Foto: EPA
Köbenhavn
Danska prestolnica je ena najlepših evropskih prestolnic, ki očara s svojimi uličicami, zgradbami in prijaznostjo prebivalcev. Foto: www.wikimedia.org
Danska reprezentanca
Danski nogometaši se zavzeto pripravljajo na prve tekme prvenstva, pred očmi pa imajo lovoriko, ki jim še manjka - zmago na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Mala morska deklica
Ena köbenhavnskih znamenitosti je mala morska deklica, kip, ki je nastal po pripovedki enega najbolj poznanih danskih izvoznih "artiklov" Hansa Christiana Andersena.
Danska reprezentanca
Danski nogometaši v rdeče-belih dresih napovedujejo napad na najvišja mesta. Foto: EPA

Ko pomislite na Dansko, zagotovo pomislite na mogočne Vikinge, ki so si s svojo vojsko utirali pot čez gore in morja. Ali pa pomislite na mojstra Hansa Christiana Andersena in njegove čudovite pravljice in pripovedke. Morda pa se vam v misli prikrade odlično dansko pecivo, zaradi katerega se vam tako pocedijo sline, da takoj zavijete v pekarno. Lahko pa pomislite preprosto na Dance, ki so eden najbolj srečnih narodov na svetu in narod z najboljšo kakovostjo življenja.

Stoletja po vikinškem obdobju je Danska morska država, ki meji na baltsko in severno morje. Država je obkrožena s prelepimi peščenimi plažami, zunaj prestolnice Köbenhavn in večjih mest pa Danska ponuja zmes živahnih mestec, kot sta Ribe ali Odense, ter podeželja, srednjeveških cerkva, renesančnih gradov in vasic iz 18. stoletja. Keltski nagrobniki, dobro ohranjena, več kot 2.000 let stara močvirja in impresivne vikinške ruševine so le delček dolge in fascinantne danske zgodovine.

Danci svojega življenja ne bi zamenjali za nič na svetu
Dansko gospodarstvo cveti, država ima enega višjih BDP-jev na prebivalca v Evropski uniji, pismenost Dancev je 100-odstotna, brezposelnost je izjemno nizka, socialno varnost pa Dancem zavidajo v številnih državah sveta. Izobraževanje je brezplačno, približno polovica Dancev, ki končajo srednjo šolo, pa nadaljuje šolanje na univerzah. Danska se v svetu uveljavlja s svojim pohištvom, modo in arhitekturo, obsedenost z lepim, detajli in ročnimi deli pa je mogoče opaziti na vsakem koraku, tudi na postajah köbenhavnske podzemne železnice ali na vlaku.

Po obisku Danske ni težko razumeti, zakaj so Danci najsrečnejši narod. Ne prevelika mesta in brezhiben javni prevoz, združena z dolgo zgodovino in modernimi stavbami, kjer si lahko spočijete oči, ponujajo užitke za vsakega obiskovalca, prijaznost in smisel za humor lokalnega prebivalstva pa sta prav osvežujoča. Pri Lonely Planetu so prepričani, da na Danskem ne morete zgrešiti in da je edina pomanjkljivost počitnikovanja na Danskem visoka cena bivanja. A ob tem dodajo: "Res je, Danska ni poceni destinacija, a tudi Velika Britanija ni. In javni prevoz katere države bi raje uporabljali?"

Danci si želijo zmage na svetovnem prvenstvu
A ta mali narod s petimi milijoni prebivalcev, ki so ga že večkrat razglasili za najsrečnejši narod na svetu, še ni zmagal na svetovnem prvenstvu v nogometu, kar jim kot črna pika leži na duši. Zmage si želijo tako zelo, da bi se bili pripravljeni odpovedati svojemu davčnemu sistemu in socialnemu zdravstvenemu sistemu, samo zato da bi lahko domov prinesli najpomembnejšo svetovno lovoriko. Danska nogometna reprezentanca je že nanizala nekaj uspehov v zadnjih letih, tako da je na letošnjem svetovnem prvenstvu treba biti pozoren tudi na vikinge v belih in rdečih uniformah, ki se ne bodo predali brez hudega boja.

Deset dejstev, ki jih morate vedeti o danski nogometni reprezentanci:
10.
Danska reprezentanca se imenuje Danski dinamit, Olsen Banden (banda Olsen) ali Olsenovih enajst. Zadnji dve imeni nosita ime dolgoletnega trenerja danske reprezentance Mortena Olsena.

9. Prvi nastop Danske na svetovnih nogometnih prvenstvih je bil leta 1986. Potem ko so pometli z nasprotniki iz svoje predskupine in zasedli prvo mesto, jih je z rezultatom 5:1 v osmini finala premagala Španija.

8. Danci so leta 1992 zmagali na evropskem nogometnem prvenstvu. Zanimivo je, da se v začetku sploh niso kvalificirali na prvenstvo, saj jih je prehitela Jugoslavija, a so tej zaradi vojne na Balkanu prepovedali igrati. Tako so Danci le prišli na prvenstvo, premagali vso konkurenco in z 2:0 v finalu dotolkli še Nemce.

7. Trener danske izbrane vrste Morten Olsen svoje delo opravlja že deset let. Na letošnjem prvenstvu je Olsen trener, ki najdlje služi kateri koli reprezentanci, Danci, tako nogometaši kot navijači, pa ga obožujejo.

6. Kapitan danske čete John Dahl Tomasson je napadalec, ki je igral po klubih po vsej Evropi, zdaj pa igra za nizozemski Feyenoord. Samo še en gol mu manjka in bo postal najbolj uspešen danski nogometaš v zgodovini reprezentance. Bo prav prvenstvo priložnost za ta dosežek?

5. Rekord z največjim številom golov za zdaj še drži Poul "Tist" Nielsen, ki je v svoji karieri za dansko reprezentanco zabil kar 52 golov. Igral je med letoma 1919 in 1925, danske barve je zastopal na olimpijskih igrah, nikoli pa ni igral na svetovnem prvenstvu.

4. Peter Schmeichel, eden najuspešnejših vratarjev vseh časov, je za dansko reprezentanco branil 129-krat. 90. leta prejšnjega stoletja je Schmeichel preživel v Manchester Unitedu in tudi on dejavno prispeval k temu, da so si priigrali številne trofeje.

3. Pred svetovnim prvenstvom je FIFA Dansko uvrstila na 27. mesto med nogometnimi reprezentancami sveta, kar je veliko slabše od tretjega mesta, ki so ga držali leta 1997. A od leta 2009, ko so z 38. mestom dosegli svojo najnižjo točko, se počasi vzpenjajo na lestvici. Morda so za to izbrali ravno pravi čas.

2. Danska nogometna reprezentanca je na olimpijskih igrah v letih 1908, 1912 in 1960 osvojila tri srebrne medalje.

1. Leta 1995 so Danci osvojili pokal konfederacij, ko so v finali z 2:0 premagali Argentino. Ker so pokal takrat priredili v Riadu v Savdski Arabiji, so ga poimenovali pokal kralja Fahda.