Jutranja idila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jutranja idila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Petičnih gostov za časa tekem ne manjka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Center vasi z 8.000 prebivalci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kitz je poosebljenje avstrijske Tirolske - leži v kot slika lepi alpski pokrajini, z zasneženimi gorami, ki obkrožajo idilično vasico.
Izložbe trgovin so po eni strani polne asociacij na smučanje, okoli katerega se tu vrti vse, po drugi strani pa irhovke in dirndlli tu dobijo neko luksuzno prevleko, zasoljeno ceno in butičnega soseda Swarovski ali pa Louisa Vuittona.
Slavni prebivalci
Tu imajo svoje domove tamkajšnji heroj Hansi Hinterseer (nekdanji smučar, ki pa danes tali srca jodlarskih mam s svojimi šlagerji in pobeljenimi prameni bujnih las - težko bi rekli, da imajo današnji smučarski tekmovalci kaj spoštovanja do njega, bolj je čutiti neki vseprisotni posmeh), frontman White Stripesov Jack White, Fiona Swarovski in drugi. Vsako leto se jim konec januarja za sloviti vikend Hahnenkamm pridružijo še David Coulthard, Bernie Ecclestone, občasno sem pokuka še Arnold Schwarzenegger.
Takrat poteka v mestu več tipov zabav - najcenejša vstopnina je za Londonerja, sloviti angleški pub, kjer vam za 30 evrov v soboto strežejo smučarji svetovnega pokala - zgoraj brez. A to je zabava za rajo, so mnenja petičneži, ki raje odštejejo tam nekje od 300 evrov za srebrno zabavo pa vse do 7.500 evrov za platinasto.
"A pijačo imate potem zastonj," nas potolaži neki domačin. Hvala za to.
Ko je norije konec ...
Tekmovalni konec tedna je nor - do četrtka še mirna vasica se v hipu spremeni v mravljišče "nategnjenih" dam v krznenih plaščih, Guccijevih sončnih očalah in z louisom vuittonom pod roko.
Protipol jim predstavljajo horde do mrtvega pijanih avstrijskih mladcev, ki že okoli 11-ih dopoldne opravljajo vse vrste potreb in iz sebe izločajo vse mogoče telesne tekočine ob poti od ciljnega izteka tekme do središča vasi.
Tu so stojnice z ledenimi skulpturami, Audijeve rdeče preproge, porscheji in kristali Swarovski - le kak meter stran pa stojnice s pivom, klobasami, kuhanim vinom in lectovimi piškoti v obliki gamsa, simbol Kitza. Cene so nemogoče - a Kitz je samo enkrat na leto, si pravimo vsi takrat.

V nedeljo po tekmi je podoba spet popolnoma drugačna - smučarji se odpeljejo v ekipnih kombijih, porscheji jim sledijo, pijane horde se samo preložijo na vlak proti Schladmingu. V vasi v eni uri po zadnjem teku slaloma pospravijo vse kulise, transparente in stojnice.
Smučarji rekreativci ostajajo - tu se zberejo z vseh vetrov, čeprav je mogoče smuka kje drugje boljša. A kje drugje ne moreš zreti dol po zloglasnemu Streifu.
V spodnji galeriji nekaj podob Kitzbühela zunaj tekmovalnega dela.