Palačo Jacquesa Cœura v Bourgesu je težko zgrešiti, saj se kamniti figuri, ki kukata iz okenskih odprtin ob vhodu, nikoli ne odpravita spat. Foto:
Palačo Jacquesa Cœura v Bourgesu je težko zgrešiti, saj se kamniti figuri, ki kukata iz okenskih odprtin ob vhodu, nikoli ne odpravita spat. Foto:

Kamniti figuri, ki si ju je naročnik zamislil na pročelju svoje palače kot motiv večnih čakalcev, nista imela veliko priložnosti, da bi svojemu gospodarju odprla vrata. Usoda je namreč gospodarju preprečila, da bi užival v svojem bogato okrašenem domovanju. Stavba je bila končana okoli leta 1450, namesto bivanja v razkošni palači, pa je Coeura čakala hladna celica v zaporu, kamor ga je vrgel francoski kralj Karel VII. V zaporu je leta 1456 tudi umrl.

Bankir se zameri francoskemu kralju
Coeur, ki je bil Karlov bankir, je dal svojo palačo in trgovsko skladišče postaviti na temeljih rimskega obzidja. Bivališče je okrasil z bogatim okrasjem na zunanjščini in v notranjščini, slednjo pa opremil z najimenitnejšim pohištvom. Danes to žal ni ohranjeno, pa vendar lahko poznosrednjeveško razkošnje začutimo ob opazovanju bogategam okrasja, ki se je ohranilo v sobanah. Po najbolj znani gotski stavbi francoskega mesta, v katerem sicer najdemo tudi veličastno gostko katedralo, nas popelje enourno vodstvo, ki je tudi edina možnost za njen ogled. Ta popelje po štirih stavbah, ki obdajajo notranje dvorišče.

V palačo si je dal Coeur med drugim postaviti zasebno kapelo, ki jo prav tako zaznamujejo poznogotske forme, zanimivi so še monumentalni kamin v jedilni dvorani ter kiparski izdelki, ki krasijo veliko dvorano.