Grški otoki so ponovno mikavni za turiste. Foto: EPA
Grški otoki so ponovno mikavni za turiste. Foto: EPA
Turisti naj bi se počasi, a zanesljivo vračali. Foto: EPA
Na Akropoli so v teh dneh opazili Roberta De Nira in Johna Travolto. Foto: EPA
Turiste v Grčijo vabijo tudi posebne akcije. Foto: EPA

Kot poroča britanski Guardian, so v zadnjih dneh v muzeju atenske Akropole opazili Roberta de Nira in Johna Travolto, Toma Hanksa so ovekovečili med kopanjem na otoku Antiparos, Ethan Hawke pa dopustuje v elitnem peloponeškem letovišču Costa Navarino. In kot da to še ni bila dovoljšna reklama za grški turizem, sta zdaj v letovišču še Brad Pitt in Angelina Jolie najela obalno vilo zase in za svojih šest otrok.

Tudi običajni turisti, ki so še pred dvema mesecema zaradi finančnega zloma države odpovedovali grške počitnice, so si zdaj očitno premislili. V zadnjih tednih je število rezervacij ponovno poraslo - celo do te mere, da naj bi se število turistov zlahka kosalo s preteklimi uspešnimi leti. Do konca leta tako grške oblasti zdaj pričakujejo, da bodo našteli 16 milijonov obiskovalcev.

16 milijonov obiskovalcev?
"Številke so si opomogle. Kljub vsej negativni publiciteti, ki je je bila deležna Grčija, ljudje sklepajo rezervacije in zdaj so obeti, da dobimo 16 milijonov obiskovalcev, če ne celo več, zelo realistični," je povedal Andreas Andreadis iz Zveze grških turističnih iniciativ (Sete). Andreadis priznava, da so ga podatki povsem presenetili. Turizem v Grčiji zagotavlja eno petino delovnih mest, kar je več kot katera koli druga industrija.

V Atenah, ki jih je kriza najbolj prizadela, so hoteli na vrhuncu evropske dopustniške sezone spet polni. Atenski Hilton je bil junija in julilja skoraj povsem zaseden, saj so turisti izkoristili posebne ponudbe, ki so zajemale vrsto brezplačnih obiskov atenskih muzejev. "Optimizem se nedvomno vrača. Res upamo, da se bodo ta pozitivna gibanja nadaljevala," je za Guardian povedala predstavnica za odnose z javnostjo Tina Toribaba. "Atene si zaslužijo biti odkrite, saj imajo toliko ponuditi."
Nemški strah pred maščevanjem
Na vrhuncu grške gospodarske drame, po volitvah maja letos, ki niso dale pravega rezultata, je bilo odpovedanih kar 50.000 rezervacij. Na čelu teh odpovedi so bili Nemci, ki so se bali povračilnih ukrepov razjarjenih Grkov zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je Grčiji v zameno za finančno pomoč naložil Berlin. Do konca meseca je nemški obisk padel za več kot 30 odstotkov - neprecedenčno za državo, v kateri so bili Nemci dolgo časa na čelu tujih turistov.

Predstavniki grškega turizma so obžalovali, da so se nemški turisti nenadoma začeli izogibati države zaradi strahu, da jih bodo napadli ali pa da jim bodo natakarji "pljuvali v hrano". Poulični protestniki so februarja navsezadnje le zažgali nemško zastavo pred grškim parlamentom. Andreadis pravi, da so se strahovi izkazali za neutemeljene in da zdaj pričakujejo, da bodo leto končali s samo za 10 odstotkov nižjim obiskom Nemcev.

Ironično je, da so prav nemški politiki tisti, ki so bili na čelu vračanja nemških turistov. Čeprav med njimi ni kanclerke Angele Merkel, pa lokalni mediji radostno objavljajo imena nemških poslancev, ki so si za letošnji poletni dopust izbrali grške otoke. Med njimi so Richard Pitterle iz stranke Die Linke, Beate Müller-Gemmeke iz Zelenih in Erik Schwenkert iz FDP-ja.
Poročajo pa tudi o močni zastopanosti ruskih, vzhodnoevropskih, turških, izraelskih in bližnjevzhodnih turistov.