Hrvaški smučarji se najraje odpravijo v Kranjsko Goro, a so številčno prisotni tudi na drugih smučiščih. Foto: RTV SLO/T. O.
Hrvaški smučarji se najraje odpravijo v Kranjsko Goro, a so številčno prisotni tudi na drugih smučiščih. Foto: RTV SLO/T. O.

Trenutno na smučanju po belih strminah v Sloveniji uživa okoli 15.000 smučarjev. Hrvaški tisk sicer poroča o posameznih primerih, ko so se smučarji zaradi politične situacije odločili, da bodo bojkotirali slovenska smučišča, a za večino je politika pač politika.

Veliko Hrvatov bo smučarske počitnice, ki potekajo od 3. do 10. januarja, preživelo tudi v Avstriji, Italiji in Franciji: v avstrijskih Mokrinah in Bad Kleinkircheimu naj bi jih bilo okoli 60.000, v Italiji jih bo med 35.000 in 38.000, v Franciji približno 5.000, nekaj tisoč pa se jih je ali še bo odpravilo v sosednji BiH.

Po poročanju Poslovnega dnevnika se je pretekli konec tedna na počitnice odpravilo kar 300.000 državljanov, ki naj bi za zimske počitnice zapravili več kot 50 milijonov evrov. "Prodano je za 20 odstotkov več aranžmajev kot lani, največ za Avstrijo." V Avstrijo in Italijo hodijo predvsem Zagrebčani, medtem ko imajo Dalmatinci raje Slovenijo ali BiH.

"Bolgarska smučišča še niso našla svojih gostov med Hrvati v pomembnejših številkah, podobno kot novo črnogorsko smučišče Kolašin. Manjše število hrvaški smučarjev se odloča tudi za hrvaška zimska središča," poudarja Večernji list.

K. T.