Spomenik ustanoviteljema mesta Vasiliju Tatiščevu in Georgu Wilhelmu de Genninu. Foto: EPA
Spomenik ustanoviteljema mesta Vasiliju Tatiščevu in Georgu Wilhelmu de Genninu. Foto: EPA

Jekaterinburg velja za prestolnico osrednje Rusije. Ustanovil ga ja Vasilij Tatiščev leta 1723 in ga poimenoval po carici Katarini (Jekaterina), ženi carja Petra Velikega. Med leti 1924 in 1991 je mesto nosilo ime Sverdlovsk - po enem od boljševističnih voditeljev Jakovu Sverdlovu. Jekaterinburg je znan tudi kot kraj, kjer so boljševiki leta 1918 (v Ipatjevi hiši) usmrtili carja Nikolaja II. in njegovo družino.


Mesto se je začelo pospešeno razvijati v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja, predvsem po zaslugi novonastalih tovarn težke industrije. Tudi danes so steber gospodarstva strojna, metalurška in jeklarska industrija. Jekaterinburg je tudi izobraževalno in kulturno središče regije, saj se ponaša s 16 fakultetami in s kopico drugih raziskovalnih ustanov.

Na Kolcovu vse gostejši promet
Mesto je ena od pomembnejših postaj transsibirske železnice. Okno v svet predstavlja tudi mednarodno letališče Kolcovo, kjer zaradi ruskega gospodarskega razcveta vse pogosteje pristajajo tudi tuje letalske družbe, kot so Lufthansa, British Midland in od septembra 2008 še Finnair. Tako kot v vseh sibirskih mestih tudi tukaj podnebje ni najbolj prijazno. Zima traja 5 mesecev, od novembra do aprila. Temperatura se lahko spusti tudi do -40 stopinj Celzija. Poletja, ki so kratka s povprečno temperaturo 20 stopinj Celzija, lahko popestri snežna ploha.

A. V.