Razgled, ki ne razočara, Temza se kopa v sončnih žarkih. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Razgled, ki ne razočara, Temza se kopa v sončnih žarkih. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
S 135 metrov visokega kolesa vsako leto mesto obišče tri milijone ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Za prečkanje reke obstajajo številne možnosti. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Parki so, sploh v toplejših mesecih, polni Londončanov in turistov, ki tam pojedo kosilo, berejo knjigo ali enostavno lenarijo. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Ena od največjih znamenitosti: Big Ben. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

London je mesto, ki te enostavno zasvoji: vsej tej zmesi svetovnih kultur, ujeti v tipično angleško arhitekturo, se enostavno ne da upreti.
London je mesto, v katerega se človek zlahka vrača, no, vsaj jaz se. Sproščenost, ki jo je čutiti na londonskih ulicah, kar spodbuja ustvarjalnost. Ni čudno, da je London za mnoge, predvsem mlade, mesto, kjer želijo preživeti vsaj nekaj mesecev ali let: delati, ustvarjati ali se zabavati. London živi in pusti živeti. Zdi se, da je ves svet v Londonu: ko hodiš po ulicah, zlahka uzreš napise v poljščini (v zadnjih letih je na Otok prišlo okoli dva milijona Poljakov, ki pa se zdaj že vračajo domov) ali kitajščini, ješ lahko hrano z vsega sveta, saj se nekateri predeli kar šibijo od različnih kuhinj, skratka, v Londonu ti res nikoli ni dolgčas. Predvsem v zimskih mesecih je prava zabava že opazovanje londonske mladine v večernih urah. Nikoli ne bom razumela, kako je 90 odstotkov Angležinj pri minus 2 napol golih, brez kakršnih koli znakov, da jih zebe?!

Če se odpravljate v britansko prestolnico in ne želite zapraviti veliko denarja, vam svetujem, da odidete tja z enim izmed nizkocenovnih letalskih prevoznikov, najbližje in najbolj praktično je iz Celovca (če ste blizu Ljubljane) ali Benetk (če ste blizu morja) na Stansted. Poleti so načeloma zvečer, vendar naj vas to ne odvrne, saj so stvari zelo utečene: ko pristanete, vas že čaka avtobus ali vlak, ki vas odpelje v središče mesta. In pustolovščina se lahko začne.

V Londonu doma pripadniki vseh ras in kultur
London je res svetovljansko mesto, polno presežnikov: v središču mesta boste videli pripadnike vseh mogočih ras in kultur, skoraj najredkeje pa boste videli … Angleža. Prav tako bo s storitvami: v trgovini, kinu ali baru vas bodo skorajda vedno pozdravili in vam svetovali, v boljši ali slabši angleščini, tujci, ki so na Otok prišli s trebuhom za kruhom ali pa zaradi želje po novih izkušnjah. Kot povedo statistike, se Angleži zaposlujejo v drugih sektorjih in predvsem v predmestju, seveda z izjemo Cityja, poslovnega dela mesta, kjer se vsako popoldne iz številnih poslovnih stavb usuje na tisoče urejenih moških in žensk.

London tudi nakupovalna prestolnica
Britanska prestolnica, ki leži ob lenobni Temzi, v svojih nedrjih skriva vse, kar srce poželi: poslovneži so v jedru evropskega biznisa, za željne kulturnih dogodkov, predvsem gledaliških, je tu West End, ki vam ponuja celo paleto odličnih odrskih predstav, tu je tudi množica muzejev in galerij, v katerih si lahko ogledate vse, od oblačil do dinozavrov, za iskalce zabave je na tisoče pubov, barov in diskotek, za navdušence nad nakupi pa je množica trgovin na čelu z znamenito Oxford Street, kjer se na dveh kilometrih in pol razteza več kot 300 trgovin. Pravi raj za nakupovanje.

Sicer je res, da je London zelo drago mesto, sploh za slovenski žep, saj vas kava in sendvič mimogrede staneta od 8 do 10 evrov, a kar se tiče nakupovanja, sem že večkrat ugotovila, da se res splača v London. Dejstvo je, da tam najdete super oblačila, ki so dejansko cenejša kot doma, ponudba pa nima meja. Nedavno sem brala, da je London postal prava meka za nakupovanje tudi za Francoze?! Saj veste, Francoze, ki že vso zgodovino malce zviška gledajo na prebivalce države prek Rokavskega preliva. V članku je bilo navedeno, da Francozi trumoma hodijo v London nakupovat in vse več tudi delat, saj je razmerje funta in evra v zelo ugodnem razmerju. Kdo bi si mislil?

Tudi sicer je nekaj najlepšega samo »vandrati« po londonskih ulicah, saj ste lahko prepričani, da boste vedno znova odkrili nekaj novega in osupljivega. In ko oz. če vas premaga utrujenost, je tu zelo dobro organizirana podzemna železnica.

Ena najlepših stvari so mestni parki
V nasprotju z nekaterimi drugimi mesti je London še vedno mesto, ki diha, za kar imajo precej zaslug parki in vrtovi: Hyde Park, Kensingtonski vrtovi, Regent's Park, Green Park, St. James's Park in številni drugi, ki poskrbijo, da se Londončani sredi mesta počutijo kot na podeželju in se vsaj za hip odpočijejo od hitrega tempa.

In z ogromnim očesom (London Eye) so londonske oblasti omogočile, da razbohoteno mesto še z višine objamete z očmi. Ni kaj, London je zakon!

Ksenja Tratnik