Kip Bogdana Hmelnickega, vodje kozakov in osrednje politične osebnosti v Ukrajini 17. stoletja. Foto: Reuters
Kip Bogdana Hmelnickega, vodje kozakov in osrednje politične osebnosti v Ukrajini 17. stoletja. Foto: Reuters
Kip neznanega vojaka
Otrok opazuje kip neznanega vojaka, padlega v drugi svetovni vojni. Foto: Reuters

Ukrajinska prestolnica je stara nad 1.500 let in je zaradi tega med najstarejšimi in kulturno najbogatejšimi mesti vzhodne Evrope. Mesto je preživelo mongolsko zasedbo, bilo nato pomembno pokrajinsko središče v carskih in sovjetskih časih in leta 1991 postalo glavno mesto neodvisne Ukajine.

Mešanica, ki očara
Kijev na dve polovici "seka" široka reka Dnjeper. Mesto je edinstvena mešanica pravoslavnih katedral s "čebulnimi" strehami, elegantnih stavb z začetka 20. stoletja in takih in drugačnih trmasto vztrajajočih spomenikov iz sovjetskih časov, med drugim velikanskih kipov osebnosti in sivih stanovanjskih blokov v predmestju.

Kijev v enem dnevu
In kam se obrniti, če si morate Kijev ogledati na hitro? Začnite na ulici Hreščatik, eni osrednjih avenij v mestu, ki je najlepša maja, ko tu cvetejo divji kostanji, simbol mesta. Ob koncu tedna je ulica zaprta za promet, zato se lahko pomešate med domače prebivalstvo: lokalne lepotice, mlade, ki poslušajo ritme hiphopa, in starčke, ki peljejo vnuke na sprehod. Ulica se konča s Trgom neodvisnosti, kjer se je leta 2004 odvijala znamenita Oranžna revolucija. Najverjetneje pa boste še danes tam naleteli na kakega opozicijskega protestnika.

Med cerkvami pa ne smete izpustiti treh: katedral sv. Sofije in sv. Mihaela ter znamenitega Jamskega samostana nad Dnjeprom.