Pogled na del prog na Katschbergu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pogled na del prog na Katschbergu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Katschberg je od Ljubljane oddaljen le dve uri vožnje z avtomobilom. Tisti, ki se pogosto vozite v Nemčijo, prelaz dobro poznate. Morda se, da bi se izognili plačilu predora, zapeljete kar čezenj, saj ne izgubite več kot 15 minut. Tak "prometni" uvod ni naključen - tudi na smučišču Katschberg vas namreč čaka avtocesta A1. Toda na njej ne potrebujete vinjete, le dobro kondicijo.

V nekaj minutah z 2220 na 1066
Pred lansko zimo so namreč na Katschbergu uredili novo progo, ki so jo poimenovali A1 in jo oglašujejo kot eno najlepših alpskih doživetij. Proga z vrha Ainecka v dolino (St. Margaretha) pomeni spust z 2220 na 1066 metrov nadmorske višine. Spust ti vzame sapo in vsak smučar lahko občuti, kako se na primer počuti smukač v Wengnu, ko v cilju hudo pečejo noge. V enem kosu je progo A1 nemogoče presmučati.

Vreme lahko nagaja
Proga je široka in kot nalašč za smučanje s tehniko karving. Gneče ni, če si dovolj zgoden, si lahko celo sam na smučišču. Škoda le, ker ti vožnja na vrh vzame preveč časa. Da bi spet prišel na 2220 metrov, moraš namreč na dvosedežnico in potem kar na tri vlečnice. Ne le, da je zamudno, ob mrzlem in vetrovnem vremenu te prezebe do kosti. Vreme pa je na Katschbergu rado vetrovno, zato pred enodnevnim odhodom tja prej preverite vremensko napoved.

T. O.

Proge na Katschbergu so primerne za vse. Diretissima je seveda namenjena le izurjenim smučarjem, saj je naklon celo do 100-odstoten. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pred progo Diretissima imajo tudi izkušeni smučarji spoštovanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tudi padalci imajo svoj raj na vrhu Einecka. Foto: MMC RTV SLO
Številne družine preživljajo počitnice na Katschbergu. Za otroke je zelo dobro poskrbljeno. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Smučarski klubi lahko brezplačno postavijo progo, kar privablja tudi slovenske klube. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ob lepem vremenu je smučanje na Katschbergu pravo doživetje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.