V mestu živi pol milijona prebivalcev, v okrožjih pa še dva milijona. Foto: RTV SLO
V mestu živi pol milijona prebivalcev, v okrožjih pa še dva milijona. Foto: RTV SLO
Liam Gallagher
Glasbena skupina Oasis je zaznamovala prelom tretjega tisočletja. Foto: EPA
Old Trafford
Old Trafford je domovanje nogometnega kluba Manchester United. Foto: EPA


Mesto leži na severozahodu Anglije. Ime Manchester je nastalo z združitvijo lastnega imena Mamucium in ceaster. Ceaster izvira iz latinske besede castra in označuje keltsko utrdbo. V Manchestru in njegovem okrožju živi skoraj 2,5 milijona prebivalcev.


V srednjem veku je mesto veljalo za tradicionalno mesto tekstilne industrije, saj so zelo veliko trgovali z volno in lanenim platnom. V 18. stoletju se je razširilo trgovanje z bombažem, kar je povzročilo, da je mesto postalo vodilno v državi na tem področju. Število prebivalcev je skokovito naraslo z nastankom železnice in razvojem ladjedelništva v bližnjem Liverpoolu.

Domovanje glasbe ...
Mesto je tudi sinonim za glasbo; v Manchestru domujeta dva simfonična orkestra (eden od njiju je BBC-jev), svoje korenine pa imajo tu tudi znamenite glasbene skupine (Oasis, Joy Division, New Order, M People ...).

Manchester je tudi "učno" mesto, saj študenti lahko izbirajo med dvema univerzama. Poleg številnih muzejev velja izpostaviti še stavbo Beetham Hilton, ki s svojimi 171 metri velja za najvišjo stavbo v Angliji zunaj Londona.


... in nogometa

Nogomet je pomembna sopomenka za mesto, ki se ponaša z dvema članoma elitne angleške lige, Manchester Unitedom in Manchester Cityjem. Manchester United je osvojil kar 15 naslovov državnega prvaka in dva naslova evropskega klubskega prvaka, stadion Old Trafford pa je z več kot 67.000 sedeži največji klubski stadion v Angliji. Njihov mestni tekmec Manchester City je dvakrat osvojil naslov državnega prvaka.

S. J.