Sprehoditi se je mogoče okoli celotnega jezera. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Sprehoditi se je mogoče okoli celotnega jezera. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Picos de Europa dobesedno pomeni Vrhovi Evrope. Gorovje, ki se razteza čez tri španske pokrajine, je od obale in morja oddaljeno le 20 kilometrov. Najvišji vrh je Torre de Cerredo, visok kar 2.648 metrov. Veliko vrhov pa doseže višino 2.400 metrov nad morjem.

Večji del tega področja je zaščiten kot narodni park. Pravzaprav so Španci tukaj ustanovili svoj prvi narodni park, in sicer takoj po 1. svetovni vojni.

Picos de Europa obiskovalcu postreže s pokrajino, ki kar kliče po fotoaparatu. Zagotovo jih brez razloga ne imenujejo najlepše gore v Španiji - brezmejna pobočja, slikovite soteske, skrivnostni gozdovi in smaragdno zelene doline z lesketajočimi se jezeri privabijo vse, ki se želijo napojiti z lepoto narave. Svoje pa dodata tudi bogati živalski in rastlinski svet.

Prav zato Vrhove Evrope obiščejo množice domačih pohodnikov in turistov, ki se po ozkih in zelo zavitih cestah pripeljejo do planot, od koder se odpravijo na nedeljske izlete, planinske ture, pohajkovanje med jezeri ali le na kosilo na svežem zraku.

Ana Svenšek